Hepsiburada Smart by MIMEX : Geleceğin alışveriş deneyimi ile tanışın

hepsiburada

Hepsiburada , tüm Avrupa’da bir ilke imza atarak yapay zekâya dayalı ilk akıllı ‘al ve çık’ konseptli mağazasını açıyor.

 Hepsiburada Smart by MIMEX konsepti altında yapay zekâ, görüntü işleme teknolojileri ve dijital sensörleri fütüristik birk akıllı market konseptiyle birleşiyor. Müşteriler, kasa sırası beklemeden, yani ödeme noktası olmadan ürünlerini kolayca alıp mağazadan çıkarak birkaç dakikada alışverişlerini tamamlıyor.

Bu akıllı mağaza konsepti, dünyanın en büyük bütçeli Ar-Ge ve inovasyon programlarından Ufuk 2020 kapsamında Avrupa Birliği Komisyonunun yaklaşık 2,2 milyon euro tutarındaki teşvikiyle hayata geçirildi. İngilizce açılımı ‘Micro Market Experience (Mikro Market Deneyimi)’ olan proje, Hepsiburada’nın yanı sıra donanım, sensör, kamera sistemleri ve akıllı raf alanlarında faaliyet gösteren dört uluslararası şirketin ortaklığı ile geliştirildi. Tüm dünyada az sayıda örneği bulunan ‘al ve çık’ konseptli mağazalar, müşterilerine kolay, pratik ve hızlı bir alışveriş deneyimi sunuyor.

  1662619445 3R6A2952 2

Mağazaya gir, ürününü ‘al ve çık’

 Mağazanın en önemli özelliği hiçbir fiziksel ödeme noktasına sahip olmaması. Alışverişle ilgili tüm işlemler yapay zekâ, görüntü işleme ve dijital ağırlık sensörü teknolojilerinin birlikte kullanılmasıyla gerçekleştiriliyor.

Mağazanın önüne geldiğinizde ilk yapmanız gereken bu sistemi çalıştıran uygulamayı açmak ve kapıdaki kare kodunu okutmak. Sistem anında kaydınıza erişiyor ve kapıyı açıyor. Bundan sonra müşterinin tek yapması gereken, mağazaya girerek mağaza raflarında bulunan ürünler arasından beğendiklerini seçmek.

Mağazaya en fazla üç kişi girebiliyor. Bununla birlikte de en mağaza içinde en fazla üç kullanıcılara hizmet veriyor. Örneğin 3 kişilik bir aile tek bir hesap ile mağazaya girebiliyor. Dördüncü kişi mağazaya alınmıyor. Ya da 3 farklı kişi 3 hesap ile giriş yapıyor.

Yeni nesil yapay zekâ, görüntü işleme, ağırlık sensörlü akıllı raf teknolojilerinin yardımıyla, müşterilerin aldığı ürünler anlık olarak uygulamadaki sanal sepete ekleniyor. Rafa geri bıraktığı ürünler ise anında sepetten çıkartılıyor.

Birden çok müşteri içeriye girdiğinde karışıklık olmaması adına kameralar her müşteri için bir renk atıyor. Dolaysıyla alışveriş sepeti bu renk takip edilerek oluşturuluyor.

Alışverişini tamamlayan müşteriler herhangi fiziksel bir ödeme işlemi gerçekleştirmeden ve zaman kaybetmeden mağazadan çıkabiliyor. Böylece tüm alışveriş işlemi saniyeler içinde tamamlanıyor. Ardından yaptığınız alışveriş ile ilgili bir eposta alıyorsunuz. Faturanın içinde bulunduğu bu eposta da yaptığınız alışverişin ürünlerini görebiliyorsunuz.

 hepsiburada

Hepsiburada ‘nin ilk mağazası İstanbul Mecidiyeköy Trump AVM

 Biz her ne kadar mağaza desek de, alan geleneksel bakkallara göre oldukça küçük.  Bu alanın içinde 5 sıralı 18 tane raf yer alıyor. Bu raflarda genelde en çok ihtiyaç duyulan yani hızlı tüketim ürünleri yer alacak. Ayrıca yapay zeka sayesinde de talep edilen ürünler değiştirilebilecek.

Şimdilik sadece Trump AVM’de açılacak olan bu mağaza yakın zamanda birçok yerde bulunabilecek. Her bir mağazadaki ürünler aynı olmayabilir. Mağazaya göre farklı ürünlere de sahip olabilecek. Bununla birlikte konsept mağazalar da açılabilecek. Örneğin sadece Lego satan bir mağaza gibi.

 Şimdilik bu mağazaların içini uygulamadan göremiyoruz. Ayrıca içerde ürünlerin miktarını, yani stok olup olmadığını göremiyorsunuz. Elbette yeni çıkan konseptlerde mutlaka  bazı eksiklikler olması çok normal. Böyle bir durumda bu eksiklikleri çözen ciddi bir ekip gerekiyor. Projeye dahil olan Türk yazılımcılar bu konuda  hızlıca çözüm üretebildiklerini gördük. Bu da bu konseptin çok daha ileriye taşınabileceği anlamına geliyor.

Joker 2’den ilk görsel geldi