Geely, Daimler’den Hisse Almayı Planlıyor

Geely Daimler’den Hisse Almayı Planlıyor

Çin medyasında çıkan haberlerde aynı zamanda Volvo‘nunda sahibi olan otomobil markası Geely, Mercedes-Benz‘in ana şirketi Daimler’e %3 ila %5 hisse almayı teklif etti. Bu yaklaşık 4.7 milyar dolarlık bir yatırım demek oluyor. Böyle bir ortaklık olursa Geely, Daimler’in en büyük 2. hissedarı olacak. Yani %3.1 hisse payı olan Renault-Nissan-Mitsubishi ittifakının önüne geçecek. Ancak Geely’nin hisse satın alma teklifinin Daimler AG’nin 2006’dan bu yana yönetim kurulu başkanlığını yapan Dieter Zetsche tarafından reddedildiğine dair iddialar var.

Daimler markasının; %70’i kurumsal yatırımcılar, %19.4’ü özel yatırımcılar ve %6.8’i Kuveyt’e ait.

2010 yılında Geely, Ford Motor Company‘den Volvo‘yu satın almıştı. Bu el değiştirmeden sonra Volvo’nun son yıllarda satışları ve karı rekor seviyelere ulaştı. Ardından 2012 yılında The London Taxi Company’i satın alan şirket Lynk&Co, Lotus gibi markalarada genişleme politikasına hız kesmeden devam ediyor. Bu defa hedef büyüterek gözlerini Alman otomotiv devi Daimler‘e dikti.

Daimler-Benz, 1886 yılında kuruldu ve Daimler AG, 1998’de Chrysler ile güçlerini birleştirdiğinde günümüz şeklini aldı. Chrysler, daha sonra 2007’de Fiat’a satıldı. Şu an Fiat grubunda üretime devam ediyor. Daimler grup en son Mercedes X sınıfı pikapın geliştirilmesi amacıyla Renault ile bir işbirliği yoluna gitmişti. Geely ise bazı teknolojilere erişmek için bu hisseleri istiyor. Mercedes’in doğrudan Geely’e katkı sağlayabileceği modeller hafif kamyonlar ve kamyonlardır. Çünkü Geely‘nin bu klasmanlarda halen bir üretimi yok.

Gelly, en son Çin’de BYD ile kurduğu bir ortaklıkla elektrik otomobil alanına yoğunlaştı. Çünkü Çin‘de faaliyet gösteren birçok otomobil üreticisi gibi hükûmetin katı emisyon standartlarını karşılamanın yollarını arıyor. Hükûmet, ülkede üretim yapan tüm otomobil üreticilerine 2019 yılına kadar her markadan en az bir elektrikli modelin yola çıkması yönünde baskı yapıyor. Yakın zaman ülkede benzinli ve dizel motorlu taşıtlar tamamen yasaklanacak.

Rusya, Moskova’daki Nükleer Silah Cephaneliklerini Genişletmeye Hazırlanıyor!