Güncelleme – Daimler AG, Smart için Geely ile masaya oturdu!

Smart

Alman otomobil endüstrisinin önde gelen şirketlerinden Daimler AG, 1994 yılında kurduğu akıllı markasına ortak arıyor. Geçtiğimiz yıl Mercedes-Benz hisselerinin %10’unu Çin’in en büyük otomobil üreticisi Geely’e satan Alman otomotiv devi, bu kez de Smart’ın %50’si için Çinlilerle masaya oturdu. İşte detaylar.

Almanya’da yayımlanan günlük ekonomi gazetesi Handelsblatt, Alman otomotiv endüstrisinin önde gelen şirketlerinden biri olan Daimler AG’nin Smart markası için Geely ile ortaklık planladığını duyurdu. Handelsblatt, bu hafta başlarındaki sayısında Almanların bir süredir Çinlilerle müzakere halinde olduğunu, müzakerelerin en geç yıl sonuna kadar sonuçlanacağını; ortaklıkla sonuçlanmaması durumunda ise Alman otomotiv devinin mali sıkıntılar nedeniyle Smart’ın tüm üretimini durduracağını yazdı.

Smart için tek çıkış yolu ortaklık! 

Sadece Handelsblatt değil tüm Alman basını, Daimler AG’nin Smart’ın hisselerinin %50’sini en geç yıl sonuna kadar Çinli Geely Automobile Group’a satacağını söylüyor. Financial Times’a göre ise durum çok daha net.

Financial Times’a göre; Almanlar ve Çinliler arasındaki müzakereler önümüzdeki 16-25 Nisan tarihleri arasında yapılacak olan 2019 Shanghai Motor Show’dan önce ortaklıkla sonuçlanacak.

Şu anda ne Daimler AG ne de Geely, konu hakkında yorum yapmadı. Ancak geçtiğimiz yılın Nisan ayını hatırlayın; Çinli otomotiv devi Geely’nin kurucusu ve sahibi Li Shufu, 9 milyar dolar karşılığında Mercedes-Benz’in hisselerinin %10’unu satın almıştı. Şimdi ise Alman otomobil devinin en büyük hissedarı konumunda. Yani Geely’nin Smart hisselerinin %50’sini satın alıp ona da ortak olması pek de uzak bir ihtimal gibi görünmüyor. Çinliler çok büyük ihtimalle Almanların bu ortaklık teklifine hayır demeyecektir.

BMW ve Mercedes-Benz 16 milyar avro için masaya oturdu!

Smart

GÜNCELLEME-

Daimler AG CEO’su Dieter Zetsche ve Geely Holding Yönetim Kurulu Başkanı Li Shufu, Smart için stratejik işbirliği anlaşmasında ilk imzaları attı. Anlaşmanın 2019 sonunda tamamlanması bekleniyor. Akıllı ortak girişimin finansal şartları ise henüz açıklanmadı.

İşte anlaşmanın detayları:

  • Anlaşmanın amacı; Smart’ı geliştirerek küresel çapta birinci sınıf bir elektrikli otomobil markası haline getirmek.
  • Smart markası 50:50 Daimler AG ve Geely arasında paylaşıldı.
  • Almanların ve Çinlilerin yeni akıllı ortak girişiminde yönetim kurulu, her iki tarafın eşit temsil edildiği altı yöneticiden oluşacak.
  • Her iki otomotiv grubu; tasarım, mühendislik ve üretim konularındaki uzmanlıklarını birbirleriyle paylaşacak.
  • 2022’den itibaren yeni nesil akıllı elektrikli modellerin piyasaya çıkarılması planlanıyor.
  • Üretim artık Fransa da değil Çin’de yapılacak. (Çin’deki elektrikli otomobil ihtiyacını karşılamak için)
Smart
Kaynak: Daimler AG Global Media Site