Fidye yazılımı saldırıları %8 arttı

Fidye yazılımı

Fidye yazılımı, küresel anlamda ve META bölgesinde bilgi güvenliğine yönelik ana tehditlerden biri olmaya devam ediyor.

IBM’in veri ihlali raporuna göre 2022’de bir fidye yazılımı saldırısının ortalama maliyeti 4,54 milyon ABD dolarıydı ve güvenlik çözümleri 74,2 milyondan fazla Ransomware  saldırısı girişimi tespit etti (bu rakam 2021’e göre %20 artışa karşılık geliyor).

2023’ün başında Ransomware saldırılarının sayısında bir düşüş görülürken, 2. çeyrekte bazı bölgelerde 2022’nin aynı dönemine kıyasla artış eğilimi görüldü. Kaspersky Security Network verilerine göre, 2023’ün 2. çeyreğinde Türkiye’de kurumsal kullanıcılara yönelik fidye yazılımı saldırı girişimlerinde 2023’ün 1. çeyreğine kıyasla %8 artış yaşandı.

Fidye yazılımı
Fidye yazılımı sayıları bazı bölgelerde artarken diğerlerinde azalabiliyor. Dinamikler ne olursa olsun,Ransomware daha sofistike ve hedef odaklı hale geliyor. Ransomware saldırganları, sağlık ve eğitim kurumlarından hizmet sağlayıcılara ve endüstriyel işletmelere kadar her tür kuruluşu hedef alıyor.
2023’ün başında dünyanın en üretkenRansomware gruplarından biri olan LockBit, en etkili ve üretken ilk beşRansomware grubu arasında ilk sıradaki yerini korudu. REvil ve Conti’nin yerini Vice Society ve BlackCat aldı. 2023’ün başında ilk beşi oluşturan diğer fidye yazılım grupları ise Clop ve Royal oldu.
“Fidye yazılımı grupları tekniklerini geliştirmeye devam ediyor.”

Fidye yazılımlarıyla mücadele etmek ve bu saldırılardan etkilenenlere yardımcı olmak için Hollanda Ulusal Polisi Ulusal Yüksek Teknoloji Suçları Birimi, Europol’ün Avrupa Siber Suç Merkezi, Kaspersky ve diğer ortaklar 2016 yılında ortaklaşa No More Ransom girişimini başlattı.
Resmi web sitesinde katılımcılar, olayın gerçekleştiği yerden bağımsız olarak şifre çözme araçları, yönergeler ve siber suçları bildirme talimatları sağlıyor. Bu paha biçilmez kaynaklar, 173 fidye yazılımı ailesinin kurbanlarının herhangi bir ödeme yapmadan verilerini geri almalarına yardımcı oldu.
Girişim ayrıca fidye yazılımları ve enfeksiyonlardan kaçınmak için önleyici tedbirler konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Blue Beetle filmi için geri sayım başladı