Facebook Türkiye kararı büyük tartışma yarattı!

Facebook hakkında önemli kararlar

Sosyal medya alanında en büyük platform olarak bilinen Facebook, Türkiye kararı ile şaşırttı. Özellikle son dönemlerde fazlaca baskı gören şirket, sonunda pes etti.

Sosyal medya yasası sonrasında ceza yemek istemeyen Facebook, Türkiye kararı ile önemli bir adım atmış oldu. Hatırlamayanlar için kısaca sosyal medya yasasına kısaca değinelim.

Türkiye sosyal medya yasası: Türkiye’de aktif olarak çalışan ve 1 milyonun üzerinde kullanıcıya sahip olan şirketler tarafından çıkarılan bir yasadır. Bu yasa ile Facebook gibi şirketlerin Türkiye’de yasal temsilci bulundurmaları zorunlu hale getirildi.

Facebook, Twitter ve Instagram gibi platformlar Türkiye’de yasal temsilci bulundurmazsa kademe kademe ceza alacak. Bu cezalardan ilki para cezası şeklinde olacak. Sonrasında reklam yasağı ve en sonunda da internet bant genişliği daraltılacak.

Facebook neden böyle bir karar aldı?

Facebook tarafından alınan ani bir kararla birlikte yapılan açıklamada, “Yasadan etkilenen diğer bazı şirketler gibi, yeni düzenlemeler doğrultusunda Türkiye’de temsilci olarak bir tüzel kişilik atama sürecini başlatmaya karar verdik.” ifadelerine yer verildi.

Facebook Türkiye kararı

Birçok kişi Facebook ile ilişkili veya ilişkili olmak üzere. Sadece Türkiye’de değil aynı zamanda dünyanın tüm ülkelerinde bu uygulama tercih ediliyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırma, bu uygulamanın ne kadar yaygın kullanıldığını gözler önüne serdi. Elbette TikTok gibi alternatifler büyük bir hızla yayılsa bile yine de Facebook başka bir konuma sahip.

Facebook aldığı ani kararla birlikte Türkiye’ye temsilci atayacağını söyledi ancak başka bir konuya daha önem verdiğini gösterdi. Facebook, “Türkiye’de yaşayan insanların ifade özgürlüğünün ve diğer insan haklarının korunmasına dair bağlılığımızın değişmeyeceğini kamuoyunun bilgisine sunarız.” ifadelerine yer verdi. Yani şirket bu tür konularda tehdit hissederse temsilcisini geri çekebilecek. Bu nedenle önümüzdeki ayların çok daha hareketli geçeceği tahmin ediliyor.