Facebook Firması, Kafa Kesme Video ve Fotoğraflarının Yayınına İzin Verdi

facebook logo

Dünyanın en büyük sosyal platformu Facebook, geçtiğimiz günlerde tartışılacak bir karara imzasını atmış oldu. Daha önce yasakladığı şiddet videolarıyla alakalı kararın bozdu. Bu ise aşırı şiddetin yer aldığı kafa kesme videolarının yayınlanmasının önünü açacak.

1.150 milyar kullanıcıya sahip olan Facebook, paylaşımların da kontrol edilmesini gerektiren bir ağ haline dönüştü. Çünkü küçük ve büyük herkesin olduğu Facebook içerisinde, insanlara zarar verecek paylaşımların oluşması pek ala mümkündür. Facebook firmasının da bu gibi olumsuzlukları önlemek adına aldığı kararlar var. Ancak bu kararlar geçtiğimiz günlerde güncellendi ve arasından hiç de iyi olmayacak bir sonuç çıktı. Kafa kesme ile alakalı videoların paylaşımına ilginç bir şart getirilerek izin verildi. Söz konusu Facebook şiddeti kınamak şartıyla kafa kesme videolarının yayınlanmasına müsaade edecektir.  BBC’de çıkan haberlerin ardından facebook firmasının yaptığı açıklamalar kamuoyunca da ilginç karşılandı. Facebook yetkilileri, kafa kesme içerikli videolar  ve fotoğraflar, kullanıcılar tarafından kutlama olarak değil, ancak kınama amaçlı konması halinde yasaklanmayacağını açıkladı.

facebook logo

Şirket bir de şu açıklamaları yaparak, Facebook ağının bir başka kullanım amacını taşıdığını da hatırlattı. Şirket, Facebook uzun zamandır kullanıcıların tecrübelerinin paylaşıldığı bir ortam halini aldı. İnsan hakları hususunda ki ihlaller ve terör konularında uyarıcı bir platform olarak kullanılmaya başlandı şeklinde açıklamalarda bulundu. Ancak videolarda ki içeriğin veya fotoğrafların insanların ruhsal yapılarına zarar verecek niteliklere sahip olduğu için yasaklanması gerektiğini şiddetle savunanlar var. İnsan haklarını da , terörü de şiddet fotoğrafları veya videolarını kullanmadan da pek ala kınanmasının mümkün olduğunu düşünenler var. Bunların hepsi de Facebook firmasını bu kararından dolayı eleştirdiler. Facebook firmasının güvenlik açısından sorunları varken bu şekilde karar alması da insanları şaşırtıyor. Siber zorbalık adına Facebook üzerinden yapılanlar haberlere konu oluyorken hala Facebook firmasının insanları endişelendiren kararlara imza atmış olması, akıl ile açıklanacak bir durum değil.