Evde oturan genç sayısı belli oldu: İşte ürkütücü rakamlar

üniversite kontenjanları boş

Türkiye’nin evde oturan genç sayısı ortaya çıktı. Rakamlar gerçekten de son derece kaygı verici bir boyutta. İşte konuyla alakalı merak edilen bütün detaylar.

Birçok kişinin adlandırmakta zorlandığı evde oturan genç sayısı giderek artış gösteriyor. Bunlar 15 ila 19 yaş arasını ve 20 ila 24 yaş arasını kapsayacak şekilde iki grup olarak adlandırılabiliyor. Aslında bakacak olursak bu adlandırma Türkiye’ye ait değil OECD tarafından böyle bir isim verildi.

Bu grubun açılımını yapacak olursak “ne eğitimde, ne stajda, ne de işte olan gençler” diye ifade etmek mümkün olabilir. Yani eğitim içerisinde olmamakla birlikte aynı zamanda staj veya iş hayatında da yoklar. Bunlara aynı zamanda ev gençleri de deniliyor. Bu grubun en fazla olduğu Avrupa ülkesi Türkiye oldu.

Türkiye’de ev gençleri oldukça fazla

Ev gençleri olarak adlandırılan bu grup Türkiye’de yaklaşık olarak yüzde 30,7 gibi devasa bir boyuta sahip. Avrupa ülkelerinde ise genel olarak yüzde 13,5 gibi bir oran mevcut. Türkiye ortalamanın çok daha üzerinde diyebiliriz. Ayrıca kadın ve erkek dağılımında da haksızlık olduğu görülüyor.

evde oturan genç sayısı

Türkiye’de ev gençleri olarak adlandırılan kadınların bu gruptaki oranı yüzde 44,9 boyutlarında. Erkekler ise yüzde 22 civarında bir paya sahip. Bu durum aynı zamanda kadın erkek eşitsizliğine de işaret ediyor. Türkiye’de genel olarak bu tür gençlerin fazla olması gelecek açısından kaygı verici.

Eğitimli ama çalışmak istemeyen veya göçmenler bu grupta fazlasıyla yer alabiliyor. Ayrıca Türkiye’de hem maaşlarının düşük olması hem de iş koşullarının zorluğu gençleri çalışmaktan alıkoyuyor. Peki sizce Türkiye’de neden ev gençleri sayısı bu kadar fazla?


Yorumlar kapatıldı.