ABD Çin işlemci üreticisini de yasaklıyor

ABD Çin işlemci

ABD ve Çin arasındaki Ticaret Savaşları pandemiye rağmen büyüyor. Huawei, ZTE ve TikTok için yasaklar getiren ABD şimdi de Çin’in en büyük işlemci üreticisini yasaklıyor.

ABD Çin işlemci üreticisi Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) için yasak getirip getirmeme kararını, Savunma Bakanlığı ile beraber görüşmeye başladı.

ABD Çin işlemci üreticisini ABD’de istemiyor

Savunma Bakanlığı’nın endişelerine göre ABD şirketlerinin SMIC işlemcilerini kullanması, büyük bir güvenlik riski yaratıyor. Savunma Bakanlığı’ndaki raporlara göre SMIC, Çin hükumeti ile çok yoğun bilgi alışvrişinde bulunuyor ve Çin savunma sanayisi ile güçlü ilişkiler içinde. Bunun da, ABD şirketleri içinde casusluk riskini yükselttiği vurgulanıyor.

Diğer bir deyişle, Huawei ve TikTok için dile getirilen endişelerin aynısı şimdi de SMIC için dile getirilmeye başlandı. ABD yönetiminin bu nedenle ABD’li teknoloji şirketlerine SMIC işlemcilerini kullanma yasağı getirmesi de bekleniyor.

ABD Çin işlemci

SMIC yöneticileri ise ABD’nin dile getirdiği iddiaları reddediyorlar ve Çin hükumeti ile bilgi paylaşılmadığının altını çiziyorlar. Ancak bu açıklamanın ABD nezdinde bir değeri yok. Pentagon’a göre, SMIC işlemcielri Çin askeri endüstrisinde çok yoğun olarak kullanılıyor. Dolayısıyla bu şirketi ABD ile ticaret yaparak destekleyip güçlendirmek Çin askeri endüstrisine de destek sağlamak anlamına geliyor. Ayrıca SMIC’in askeri teknoloji üreticileri ile güçlü ilişkileri, SMIC’in ABD’li şirketlerden edindiği bilgileri Çin askeri endüstrisine aktarma endişesini de yükseltiyor.

Fiat en çok tercih edilen otomobil markası oldu

Sonuç olarak, Trump yönetimi Çin’de bir dev şirketi daha batırmak üzere hamlesini yapmış görünüyor. Önümüzdeki birkaç ayda, SMIC hakkındaki tartışmaları ve hatta belki de Çin dışına çıkan SMIC yöneticilerinin tutuklanması gibi olayları konuşabiliriz.


Yorumlar kapatıldı.