Elon Musk, OpenAI’ın Peşini Bırakmıyor

Elon Musk, Amber Heard için tehdit mektubu yollamış!

Elon Musk, kurucusu olduğu OpenAI’ın peşini bırakmıyor. Musk, ticari kaygılar nedeniyle orijinal misyonunu terk eden şirkete dava açtı.

ChatGPT’nin yakaladığı başarı sayesinde bir anda teknoloji dünyasının en önemli şirketlerinden biri haline gelen OpenAI, bugün daha çok kurucusu Sam Altman ile ya da en büyük yatırımcısı olan Microsoft ile özdeşleştiriliyor. Ancak aslında ilk kurulduğunda bu yapay zeka girişiminin arkasında çok farklı kişiler vardı. Üstelik bu isimlerden biri de Elon Musk’tı. Ancak Musk, zamanla şirketle arasına mesafe koydu. Ancak ChatGPT büyük bir patlama yapıp OpenAI’yı yapay zeka alanında patlama yapınca, Musk’ın ne kadar yanlış bir hamle yaptığı ortaya çıktı.

Elon Musk, büyük patlamasını yapmadan önce OpenAI ile yollarını ayırmış olsa da kurucularından olduğu bu şirketin peşini bırakmıyor. Musk, OpenAI’ın kuruluş misyonuna ihanet ettikleri gerekçesiyle şirkete ve başındaki isim olan Sam Altman’a dava açtı. Musk, bu girişimi insanlığa hizmet etme misyonuyla kurduklarını ama Sam Altman önderliğindeki yönetim kadrosunun bu misyonu bir kenara bırakıp tamamen finansal çıkarlar çerçevesinde hareket etmeye başladığını savunuyor.

OpenAI teknolojisi 'askeri ve savaş' için kullanımına açılıyor

Elon Musk aslında bu konuda çok da haksız sayılmaz. OpenAI, 2015 yılında ilk kurulduğunda, yapay zeka konusunda daha dikkatli davranılması gerektiğini savunan ve daha önemlisi kâr amacı gütmeyen bir girişimdi. Ancak zamanla bir şirkete dönüştü ve ticari kaygılar güderek hamleler yapmaya başladı. Bugün baktığımızda, yapay zeka konusunda pek dikkatli davrandığı da söylenemez. Aksine bugün artık başkaları OpenAI’ı bu konuda bir tehdit olarak görmeye başlamış durumda. Şirketin yapay zekanın gelişimi konusunda dikkatsiz davrandığı ve bunun felaketle sonuçlanabileceği sık sık gündeme getiriliyor.

Öte yandan Musk, geçen yıl OpenAI yönetiminde yaşanan çalkantılı dönemin de Microsoft destekli bir kurumsal darbe olduğunu iddia ediyor. Hatırlarsanız geçtiğimiz yıl OpenAI’ın yönetim kurulu sürpriz bir kararla Sam Altman’ı kurucusu olduğu şirketten atmıştı. Ancak Altman’ın kovulması sonrası şirkette sular bir türlü durulmadı ve sonunda Altman şirkete geri döndü. Tüm bu süreç, Altman’a karşı duranların yönetim kurulundan temizlenmesiyle sonuçlandı. Musk’a göre tüm bu tantana, Altman’ın ve Microsoft’un şirket yönetimini istedikleri gibi ele almalarını sağladı. Tamamen yeni bir yönetim kurulunun kurulmasıyla birlikte, şirketin orijinal misyonunu savunacak kimse de kalmadı. Bu da Microsoft destekli Altman’ın istediği gibi at koşturmasına zemin hazırladı.

Musk’ın bu davadan ne elde edebileceği belirsiz. Ancak bu davanın mahkemeye taşınması halinde, OpenAI yönetimi, daha da önemlisi Microsoft yönetimi, pek açık etmek istemedikleri bazı stratejileri ortaya dökmek zorunda kalabilir. Muhtemelen Musk’ın da niyeti bu zaten. Çünkü böyle bir durumda OpenAI’ın yapay zeka konusunda temkinli davranmadığı kanıtlanabilir ki bu da daha sıkı denetim mekanizmalarını beraberinde getirebilir.

PlayStation Plus’ın Mart Oyunları Açıklandı