Elektrikli otomobillere geçiş binlerce işe mâl olacak

Elektrikli otomobil fiyatlarında düşüş

Otomobil şirketlerinin son analizleri, elektrikli otomobillere geçişle birlikte otomobil sektöründeki binlerce kişinin işinden olacağını gösteriyor.

Şu sıralar otomobil dünyasında ciddi bir dönüşüm yaşanıyor. Karbon yakıtlı, yani benzin veya dizel kullanan otomobilleri geride bırakmaya hazırlanan otomobil sektörü, hızla yeşil enerjiye geçiş yapıyor. Bu geçişin merkezinde ise elektrikli otomobiller yer alıyor.

Elektrikli otomobil pazarı bugün halihazırda oldukça büyük bir pazar haline gelmiş durumda ki Tesla’nın yakaladığı başarı da bu alanın potansiyelinin en önemli kanıtı. Ancak bu pazar hala ilk dönemlerinde ve gerçek potansiyeli çok daha büyük. Önümüzdeki 10 yıl içinde bu pazarın çok daha büyümesi ve bugünkünden çok daha büyük bir pazar haline gelmesi bekleniyor. Bu yüzden köklü otomobil üreticileri de yakıtlı otomobillerin yerini bunlarla doldurmak için elektrikli otomobil alanına geçiş yapıyor.

Elektrikli otomobiller

Bu geçiş hem otomobil üreticileri hem de çevre için iyi sonuçlar doğuracak belki ama bu dönüşümden herkesin kârlı çıkacağını söylemek pek mümkün değil. Çünkü her dönüşüm sürecinde olduğu gibi bu süreçte de geride bırakılan kişiler olacak. Bu senaryoda geride bırakılanlar ise yakıtlı otomobil alanında uzmanlaşan çalışanlar olacak. Uzmanlar, elektrikli otomobillere geçişin binlerce işe mâl olacağını öngörüyor.

İlk olarak yakıtlı motor parçalarına ya da egzoz gibi parçalara artık ihtiyaç kalmayacağı için bunları üreten fabrikalar kapatılacak. Öte yandan elektrikli motorların ve bataryaların üretimi, yakıtlı motorlara göre daha kolay olduğu için, üretim için gereken işçi sayısı azalacak. Bir de buna yeni üretim teknolojileri ve robot kullanımı eklenince, otomobil üreticilerinin insan gücüne ihtiyacı iyiden iyiye azalacak.

Hem Ford hem de Volkswagen, elektrikli otomobillerin üretimi için şu ankinden yüzde 30 daha az işçinin yeterli olacağı kanaatinde. Bu elektrikli otomobil üreticilerine danışmanlık hizmeti sunan AlixPartners şirketi ise bu oranında daha çok yüzde 40 civarında olduğunu düşünüyor. Yani anlayacağınız yakın gelecekte otomobil sektöründe istihdam yüzde 30 ila yüzde 40 arasında azalacak. Bu da binlerce, hatta on binlerce kişinin işsiz kalması anlamına geliyor.

Galaksideki en genç gezegen bulunmuş olabilir