Elektrikli otomobiller piyasayı beklenilenden daha erken ele geçirebilir

Volkswagenden Elektrikli Otomobillere Ütopik Yatırım

Son yılların en önemli teknolojik gelişmelerinden biri olan elektrikli otomobiller, içten yanmalı motorlu araçlara acımayacak gibi görünüyor.

Elektrikli otomobiller piyasayı beklenilenden daha erken ele geçirebilir. Çok değil daha birkaç sene öncesine kadar elektrikli otomobiller uzak geleceğin bir teknolojisi olarak görülüyordu. Birçok insansa elektrikli otomobillerin hiçbir zaman gerçeğe dönüşmeyeceğini düşünüyordu. Ancak Tesla önderliğinde gelişen elektrikli otomobil pazarı şimdilerde içten yanmalı motorlu araçları her geçen gün biraz daha köşeye sıkıştırmaya başladı.

Buick elektrikli otomobil

Yapılan bir araştırmaya göre geçtiğimiz sene dünya genelinde satılan her 10 araçtan 1 tanesini tamamen elektrikli araçlar oluşturdu. Bu gerçekten çok büyük bir gelişme çünkü yapılan tahminler bu orana 2025 yılının sonlarına doğru varılacağı yönündeydi. Hatta bu tahminlerden yola çıkarak, dünya genelinde sadece elektrikli otomobillerin kullanıldığı dönemin 2035’i bulacağı düşünülüyordu.

Ford elektrikli otomobil

Elektrikli otomobiller piyasayı beklenilenden daha erken ele geçirebilir

Bununla birlikte ilk durağa beklenenden en az 2 yıl erken varılmış olması, bir sonraki hedeflere de çok daha erken varılabileceğini gösteriyor. Peki elektrikli araç kullanımı konusunda en kararlı olan ülkeler hangileri dersiniz? Tabi ki bu sorunun yanıtı kuzey ülkeleri olacaktır. Özellikle Norveç’te şu an kullanılan araçların %79’u elektrikli araçlardan oluşuyor. Güneye indikçe bu oranın azaldığını da hatırlatalım.

Renault elektrikli otomobil

Örneğin Hollanda’da bu oran yaklaşık %20 seviyesindeyken, Fransa’da %10’a yakın ve Yunanistan’da da %2 civarında. Tabi bu bir dönüşüm ve tüm ülkeler sürece aynı şekilde ayak uyduramıyor. Ancak bir gerçek var ki o da elektrikli otomobiller düşünüldüğünden çok daha hızlı yayılıyor. Elektrikli otomobiller piyasayı beklenilenden daha erken ele geçirebilir.

YouTube, küfür içeren videolara karşı hamle aldı