Normal şartlarda ekonomik büyüme teknoloji dünyasını son derece olumlu bir şekilde etkiler. Ancak Türkiye’de ne yazık ki böyle olmuyor. Hadi gelin konuyla alakalı merak edilen tüm detaylara birlikte bakalım.
Pandeminin etkilerinin yavaş yavaş geçtiği şu günlerde ekonomik büyüme teknoloji dünyasını ne yazık ki pek iyi bir yönde değiştiremiyor. Geçtiğimiz günlerde Dünya Bankası bir rapor yayınladı. Bu rapora göre G-20 ülkeleri içerisinde en yüksek ikinci büyüme oranı Türkiye’ye ait. Yaklaşık olarak yüzde 21,7 oranında yaşanan bu büyüme reel ekonomiye nasıl yansıyor.
Dünyadaki ekonomik gelişmeler elbette Türkiye’yi de yakından etkiliyor. Yaşanan herhangi bir olumsuz gelişme ise tüm sektörü son derece olumsuz bir şekilde etkileyebiliyor. Bu nedenle ekonomik gelişmelerin teknoloji ile son derece yakından ilişkili olduğunu söyleyebiliriz. Ancak son zamanlarda yaşanan değişimlerin neredeyse olumsuz bir etki yarattığını bile söylemek mümkün.
Ekonomik büyüme teknoloji dünyasını geliştiremiyor
Türkiye’de elektronik cihazlar fazlasıyla pahalı. Döviz fiyatlarının çok ciddi seviyelerde olması nedeniyle ne yazık ki ekonomi problemler daha fazla ön plana çıktı. 2021 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 21 oranında büyüyen Türkiye’de dolar kuru 9 TL’ye dayandı.
Tüm bu yaşanan gelişmeler en yüksek büyüme oranlarından bir tanesine sahip olmamızı geri planda bırakıyor. Teknoloji ekipmanlarını yenileyemeyen şirketler rakipleri ile baş edemiyor. Mesela yurtdışından alınacak bir teknik donanım veya yazılım normalden çok daha pahalıya gelebiliyor. Ne yazık ki ekonomik büyüme teknoloji kaynaklı değil.
Devasa şirketin hisse alım ve satımları durduruldu: Ekonomik kriz korkusu
Yaşanan bu büyümenin nereden kaynaklandığı tam olarak bilinmiyor. Ancak teknoloji sektörünün donanımsal, yazılımsal ve alt yapı bakımından desteklenmemesi ne yazık ki bu gelişmeleri anlamsız hale getiriyor. Peki sizce ekonomik ve teknolojik olarak büyüyor muyuz? Yorumlar bölümünden fikirlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.