Dünyanın ilk dijital iskeleti gibi konular her zaman için ilgi uyandırmıştır. Bunun farkında olan bilim insanları bazen kendi hayatlarını bile feda edebiliyor. İşte bunun örneklerinden birisi ile karşı karşıyayız.
New England Üniversitesi’nden arkeolog Rowan Webb, yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle 2010 yılında vefat etti ve Dünyanın ilk dijital iskeleti olacağını bilmiyordu. Normal şartlarda onun ölümü olunca sıradan görülse bile o buna bir farklılık katmayı başardı. Ölümünden sonra bile bilime katkı vermesi için bedeninin kullanılmasını istedi. Onun bu isteği hızla yerine getirildi. İşte onun isteği ile ilgili detaylar.
Dünyada bir ilk yaşandı
İngiltere merkezi çalışan üniversiteler uzun bir süredir 3D görüntüleme tekniği üzerinde bazı işler gerçekleştiriyordu. İlk dijital iskeleti yapılan bilim insanı da böyle bir teknoloji üzerine çalışıyordu. Ancak onun alanı daha çok arkeolojiydi.
Arkadaşları onun öldüğünde en çok istediği şeylerden birisini gerçekleştirme kararı aldı. Bedenini bilime feda etmek isteyen bu bilim insanının dijital iskeletini oluşturdular. Böylece dünyada bir ilk yaşandı. UNE zooarkeoloji uzmanı Dr. Melanie Fillios, “Webb’in elimizdeki teknoloji hakkında hiçbir fikri yoktu. Şimdi herkesin ondan bir şeyler öğrenebilmesini sağlayacağız. Ailesi ve onu tanıyanlar, onun hala bir bakıma yaşadığını hissedecekler” ifadelerine yer verdi.
Samsung Galaxy S20 kamera güncellemesi aldı
3D modellerinin üretilmesinde kullanılan fotogrametri tekniği burada kullanıldı. Böylece dünyada ilk kez birinin dijital iskeleti ortaya çıkarıldı.