Çözünebilir plastik üreten bilim insanları uzun bir süredir doğayı kirleten problemler ile savaşıyor. Hadi gelin onların bulduğu bu son derece etkili yönteme birlikte bakalım.
Bugünlerde bilim dünyası çözünebilir plastik üreten bilim insanlarını konuşuyor. Bildiğiniz üzere dünyanın önemli bir bölümünde plastik atıklar var. Bu atıklar doğaya zarar vermekle birlikte aynı şekilde devasa iyonların oluşmasına neden oluyor. Büyük Pasifik çöp alanı bu sorunu en net şekilde gösteriyor.
Büyük Pasifik çöp alanı ABD Teksas eyaleti ile kıyaslandığında 2 kat daha büyük. Aynı şekilde sorun da böylesine büyük ve çözülmesi zor. Bölgede yaklaşık olarak 1,8 trilyon plastik atık olduğu ifade ediliyor. Bilim insanları bu sorunu tamamen ortadan kaldırabilmek için önemli bir çözüm üretti.
Çözünebilir plastik üreten bilim insanları umutlu
Bilim insanları öyle bir sistem geliştirdi ki bununla çözünebilir sistemler kurmak basit. Daha güvenli ve doğa dostu olduğu ifade edilen bu yöntem için balık yağı kullanılıyor. Projenin araştırma ekibinde yer alan Francesca Kerton bazı önemli değerlendirmeler yaptı. Ona göre balık yağından üretilen plastikler çok kolay bir şekilde doğada çözünebiliyor.
Baş, kemik, deri ve işkembe gibi balık atıkları plastik üretmenin en önemli yollarından bir tanesi olabilir. Daha güvenli ve doğa dostu olan bu yöntem aslında basit bir işleyişe sahip. Atlantik somonların bu tür atıkları kullanılıp balık yağı elde ediliyor. Daha sonradan bu yağlar plastiğe dönüştürülüyor.
Plastik kullanımına Avrupa dur dedi: Türkiye’de de benzer çalışma bekleniyor
Çözünebilir plastik üreten bilim insanları doğaya büyük bir hediye vermiş oldu. Çevre açısından değerlendirildiğinde balık yağı doğada çok daha kolay bir şekilde çözülebiliyor. Böylece çevre kirliliği sorunu az bile olsa önlenebiliyor. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?