Çevreci çözümler içim plastik kullanımına Avrupa dur dedi. Hem denizlerdeki hem de okyanuslardaki kirlilik böylece azaltılmak isteniyor. İşte konuyla alakalı merak edilen tüm detaylar.
Türkiye’nin Marmara Denizi’ndeki müsilaj problemi ile uğraştığı şu günlerde Avrupa Birliği önemli bir karar aldı. Bu karar doğrultusunda tek kullanımlık plastik atıkların Avrupa’ya girişi tamamen yasaklandı. 2018 yılında önerilen ve 2019 yılında kabul edilen “Tek Kullanımlık Plastik Yönergesi” ile birlikte son derece çevreci bir adım atılmış oldu.
Polistirenden yapılmış yiyecek ve içecek kutuları yeni yasa ile birlikte kullanım dışı kaldı. Böylece hem sokaklardaki hem de denizlerdeki hayvan sağlığı tehlikeye atılmayacak. Bu karar çevreciler tarafından olumlu karşılandı.
Plastik kullanımına Avrupa Birliği müdahalesi geliyor
Doğayı kirlettiğimiz her gün bizlerden acı bir şekilde intikam alınıyor. Sadece Covid-19 salgınına ve Marmara Denizi müsilaj problemine bakmak yeterli. Her ne olursa olsun mutlaka doğa bir şekilde insanlardan intikamını alıyor. Avrupa Birliği durumun farkında olduğu için sıfır atık Avrupa hareketini başlattı.
Çalışmalar kapsamında özellikle restoran benzeri işletmeler uyarı aldı. Onların tek kullanımlık plastik tercih etme ihtimalleri daha yüksek. Avrupa Birliği bu tür kullanımları engellemek için harekete geçti. Doğada çözünebilen ürünler kullanılacak.
Küresel iklim değişikliği insan ölümlerini arttırıyor: İşler trajik boyuta ulaştı
Avrupa Birliği tarafından yapılan açıklamalarda okyanusları kirleten atıkların yaklaşık olarak yüzde 80 gibi bir bölümünün plastiklerden oluştuğu ifade edildi. Bu gerçektende son derece yüksek bir rakam. Ağır çevre sorunları ile uğraşan Türkiye’de de benzer bir uygulamaya geçilmesi bekleniyor. Aksi halde müsilaj gibi problemler tüm denizlerde görülebilir.