Covid-19 akıllı saatler yardımıyla tespit edilebilir!

Akıllı saatler COVID-19 belirtilerini tespit edebilir!

Yakın zamanda yapılan araştırmalara göre, akıllı saatler ve giyilebilir cihazların COVID-19’un erken tespitinde değerli bir rol oynayabileceğini ortaya koydu.

Mount Sinai‘den araştırmacılar, Apple Watch’un bir kullanıcının kalp atışında, Covid-19 tanısı konmadan tam bir hafta önce koronavirüse yakalandıklarını gösterebilecek küçük değişiklikleri tespit edebildiğini keşfettiler. Hatta bir şirket, COVID-19’u tespit etmek için özel bir giyilebilir cihaz geliştiriyor.

Mount Sinai araştırmacıları, bir çalışmalarında 297 sağlık çalışanından oluşan bir grubu 29 Nisan ile 29 Eylül tarihleri ​​arasında izlediler. Katılımcılar, kalp atış hızı değişkenliğindeki (HRV) değişiklikleri ölçen özel uygulamalarla donatılmış Apple Saatler taktılar. Çalışma yazarı Robert P. Hirten, “Saat, bireylerin COVID-19 enfeksiyonunu doğrulayan pozitif bir nazal sürüntüden önce yedi güne kadar HRV ölçümlerinde önemli değişiklikler gösterdi” dedi. Stanford Üniversitesi tarafından yapılan benzer bir araştırma, Garmin, Fitbit, Apple ve diğerlerinden çeşitli takip cihazları takan katılımcıların, koronavirüs için pozitif test yapan hastaların yüzde 81’inin dinlenme kalp atış hızlarında başlangıçtan dokuz buçuk gün öncesine kadar değişiklikler olduğunu buldu.

Akıllı saatler COVID-19 belirtilerini tespit edebilir!

Covid-19 akıllı saatler ile tespit edilebilir!

Çalışmaların sonuçları ise açık. Dr. Hirten, “Hasta olabilecek kişileri enfekte olduklarını bilmeden önce tespit etmenin bir yolunu geliştirmek, COVID-19 yönetiminde gerçekten bir dönüm noktası olacaktır” dedi. “Bu teknoloji, yalnızca sağlık sonuçlarını izlememize ve tahmin etmemize değil, aynı zamanda insanların ayrı kalmasını gerektiren bir pandemi sırasında gerekli olan zamanında ve uzaktan müdahale etmemize de olanak tanıyor.”

Bir akıllı saat tarafından algılanabilen erken COVID-19 semptomlarını fark eden tek kişi araştırmacılar değil. Princeton Üniversitesi’ndeki araştırmalardan doğan NeuTigers adlı bir şirket işi geliştirdi. Klinik durumlarda veya bakım evlerinde virüsü olan kişilerin belirlenmesine yardımcı olabilecek CovidDeep adlı bir yapay zeka ürünü geliştirdi.

Şirket, çeşitli cilt, kalp atış hızı ve kan basıncı ölçümleri almak için klinik sınıfta giyilebilir bir hasta monitörü olan Empatica E4 kullandı. Bu bilgiyi CovidDeep’e aktararak, virüsü yüzde 90 oranında tespit edebildiklerini keşfettiler. Şirke, Fitbit, Withings, Apple, Samsung ve diğer akıllı saatlerle çalışabilecek kendi uygulamalarını üretmeyi planlıyorlar. Teknoloji her gün gelişiyor ve hastalığı tespit edip kontrol edilmesini sağlayan bir akıllı cihaz geliştirmek, Covid-19 ve ileride yaşanabilecek salgınlar konusunda çok yardımcı olabilir.

TOGG fabrikası personel alımı yapacak: Kimler alınacak?