Whatsapp Çin’i de kaybetti! Telegram ve Signal yüklemeleri artıyor

Whatsapp Çin'i de kaybetti! Telegram ve Signal yüklemeleri artıyor

WhatsApp gizlilik politikalarıyla ilgili korkular Batı’daki milyonlarca kullanıcıyı Signal ve Telegram’a gönderdi. Şifrelenmiş iki uygulama da WeChat’in uzun süredir hakim olduğu ve hükümetin çevrimiçi iletişimde sıkı bir kontrolü olduğu Çin’de kullanıcı artışı görüyor.

WhatsApp’ın kullanıcılara verilerini Facebook ile paylaştığını hatırlatan  bildiriminin ardından, insanlar şifreli alternatif platformlara kaçmaya başladı. TechCrunch’a göre, 10-13 Ocak arasında Telegram 25 milyon kullanıcı kazandı. Signal düzinelerce ülkede App Store ve Google Play Store’da zirveye yükseldi. 7 Ocak’ta Elon Musk, 40 milyon Twitter takipçisini ilgi uyandıran bir tweet’le Signal’i yüklemeye yönlendirdi.

Araştırma firması Sensor Tower’ın verilerine göre Signal, China App Store’dan 3-7 Ocak arasındaki döneme göre % 500 artarak 8 ile 12 Ocak arasında 9.000 yeni indirme topladı. Telegram, 8-12 Ocak arasında 17.000 indirme daha kazandı ve 3-7 Ocak dönemine göre % 6 arttı. WhatsApp’ın büyümesi her iki dönemde de 10.000 indirme kaydederek durdu. Sensor Tower, Telegram’ın, Signal’den 458.000 indirmeye ve WhatsApp’tan 9,5 milyon kez indirmeye kıyasla Çin’in App Store’unda yaklaşık 2,7 milyon toplam indirme gördüğünü tahmin ediyor.

Whatsapp Çin'i de kaybetti! Telegram ve Signal yüklemeleri artıyor

Telegram, Signal ve WhatsApp’ın Çin’de erişilebilir olması bazı insanları şaşırtabilir. Ancak Çin’in sansür kararları keyfi ve tutarsız olabilir. Sansür izleme sitesi Apple Censorship’in gösterdiği gibi, tüm büyük Batılı haberciler hala China App Store’da mevcut.

Android için durum daha karmaşık. Google hizmetleri Çin’de büyük ölçüde engelleniyor ve Android kullanıcıları, Tencent ve Baidu gibi yerel şirketler tarafından işletilen Android uygulama mağazalarına yöneliyor. Bu üçüncü taraf Android mağazalarında ne Telegram ne de Signal yok. Ancak Çin’in Büyük Güvenlik Duvarını atlayabilen kullanıcılar Google Play’e erişip ve şifreli mesajlaşma programlarını yükleyebiliyorlar. Çin’in politikaları sebebiyle ulaşımın kısıtlı olması göz önüne alındığında, Whatsapp batıda yaşadığı kayıp kadar olmasa da Çin’de de kayıp yaşıyor.

TP-Link Deco P9 : Katlı evlerde Wi-Fi sorunlarını Çözüyor