Covid-19 ile mücadelede akıllı bileklik kullanılacak!

Stanfort Hastanesi Covid 19 mücadelesi

Stanford Hastanesi, Covid-19 ile mücadelede akıllı bilekliklerden yardım almak istiyor. Bunun için şimdiden çeşitli anlaşmalar yaptı bile.

Yeni koronavirüs (Covid-19) ile mücadelede insanlık elindeki her aracı kullanmaya çalışıyor. Akıllı telefonlar zaten çeşitli uygulamalarla hastalığın yayılmasını engellemek için kullanılıyor ve güvenilir kaynaklardan faydalı bilgiler sağlıyor. Geçen ay, coronavirüsle savaş cephanesine akıllı termometreler eklendi. Bunun ardından ER doktorlarının vücut sıcaklığını takip eden akıllı halkalar da mücadeleye eklendi. Sanırım yakın zamanda hepimizin kolunda Covid-19 olup olmadığımızı tespit eden akıllı bir bileklik olacak.

Stanford Hastanesi, COVID-19 dahil olmak üzere  bütün enfeksiyonların erken tespiti ve tahmininde giyilebilir cihazları kullanmak için Fitbit ve Scripps Research ile işbirliği yapıyor. Ekip, hastalığın erken belirtilerini tespit etmek için giyilebilir cihazlarda vücut sıcaklığı ve kalp atış hızı okumaları gibi çeşitli verileri analiz edecek yeni algoritmalar geliştirilmesini istiyor. Bu sayede herhangi bir grip durumunda insanların taktığı akıllı bileklikler durumu çeşitli ikaz yöntemleriyle bilekliği sahibine bildirecek. Bu aslında gerçekleştirilebilirse Covid-19’un yayılma hızını inanılmaz azaltacak bir yöntem.

Honor 30 Pro+ DxOMark puanı belli oldu!

Stanford Tıp Fakültesi’nde profesör ve genetik başkanı olan Michael Snyder, “Akıllı saatler ve diğer giyilebilir cihazlar gün içerisinde, birçok ölçüm yapıyor. Yapılan ölçüm sayısı en az 250.000, bu da onları çok güçlü izleme cihazları yapan şey.”  “Laboratuarım bu verileri kullanmak ve kimin hastalanacağını mümkün olduğunca erken tespit edip edemeyeceğimizi görmek istiyor.”

Fitbit’ten projeye büyük destek!

Şu an için planlanan şey bir pilot çalışma yapmak. Çalışmada Bileklikler ve akıllı saatler dahil olmak üzere beş farklı giyilebilir markanın verileri toplanacak. Bu veriler, her marka için bir tane olmak üzere beş farklı algoritma geliştirmek için bir anketle eşleştirilecek. Algoritmalar daha sonra COVID-19 dahil olmak üzere çeşitli sağlık durumlarını tespit etmek için kullanılacak. Bu pilot çalışmaya Fitbit, araştırma için 1000 cihaz bağışlayarak katıldı. Bu sayede kullanıcılara araştırmaya katılma şansı vermiş oldu.

fitbit 1

Bakalım önümüzdeki günlerde coronavirüs tespiti akıllı bileklikler sayesinde daha kolay bir hale gelecek mi ? Gittikçe robotize olduğumuz bu süreçte neden olmasın ?