Corona virüsü dünyayı zora sokabilir

corona 1

#İŞBİRLİĞİ

Son günlerde dünya gündemine bomba gibi düşen Corone virüsü Çin’in planlarını alt üst etti. Görünen o ki bu virüs Çin’in haricinde tüm dünyayı da zora sokacak.

Gündemi az çok yakından takip edenlerin de bildiği üzere bu ayın başında Çin’de Corona virüsü denilen bir virüs ortaya çıktı. Belirtileri kısmen grip ile aynı olan bu hastalık, henüz tedavisi olmadığı için sonu ölümle sonuçlanan komplikasyonlara yol açabiliyor.

Corona virüsünün en kötü yanı ise insandan insana çok basit bir şekilde bulaşması. Hem temas, hem de hava ile bulaşabilen bu virüs, hali hazırda tüm dünyayı kırmızı alarma geçirmiş durumda.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu pek çok ülke Corona virüsü için teyakkuza geçti. Çin’den gelen yolcular termal kameralardan geçirilerek, virüs taşıyıp taşımadığı tespit edilmeye çalışılıyor. Çünkü bu virüsün erken belirtilerinden birisi de yüksek ateş. Elbette yüksek ateşi olanlar bu virüse sahip olsalar da olmasalar da bir dizi teste tabi tutuluyorlar.

Peki alınan bu önlemler virüsü ülkemize sokmamak için yeterli mi? Elbette değil. Çünkü Corona virüsünün kuluçka süresi henüz bilinmiyor. Bu da virüsün tespit edilmesini zorlaştıran bir etken. Çünkü kuluçka süresindeki bir virüs, belli bir sayıya gelene kadar çok fazla belirti vermiyor. Dolayısıyla, virüsü taşıyan birisi henüz ateşi çıkmadıysa ülkemize ve diğer ülkelere çok basit bir şekilde giriş yapabilirler. Bu da olası bir tehlike demek.

Corona Virüsü

Corona virüsü nasıl ortaya çıktı?

Corona virüsü ile ilgili bir diğer soru işareti ise bu virüsün nasıl ortaya çıktığı. Konu hakkında henüz net bir açıklama bulunmuyor. Malum söz konusu Çin olduğunda ortaya pek çok iddia atılabilir. Fakat virüsün direkt olarak Wuhan’da ortaya çıkması kafaları karıştırmış durumda.

Bazı kaynaklar bu virüsün bir hayvandan bulaştığını ve olayın tamamen Çinlilerin beslenme alışkanlıklarıyla ilgili olduğunu iddia ediyor.

Bilindiği üzere Çin’de köpekten tutunda cenine kadar hemen herşey tüketiliyor. Hatta kısa süre önce parlamento lağımlardan yağ çıkarılarak bu yağın kullanılmasını da yasaklamıştı.

Evet yanlış okumadınız. Çin’de pek çok sokak lokantası yağ için en yakın kanalizasyonu kullanıyor. Buradan elde edilen lağım artıkları bir dizi işlemden sonra yemeklik yağ olarak kullanılıyor. Bu insan sağlığı açısından son derece olumsuz olsa da maliyeti açısından ucuz olduğu için pek çok sokak restoranı bu yağları kullanmayı tercih ediyor.

Dolayısıyla lağımdan elde ettiği yağla, böcek, köpek, yarasa, kurt, akrep ve daha aklınıza ne gelirse yiyen bir toplumun böyle bir virüse yakalanması da pek sürpriz değil.

corona

Virüs Türkiye’ye geldi mi?

Şimdi gelelim asıl merak edilen soruya. Virüs Türkiye’ye geldi mi? Geçtiğimiz günlerde bazı sosyal medya kanallarında virüsün Türkiye’ye geldiğine dair bazı iddialar yer almıştı. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki hali hazırda Corona virüsü ülkemizde görülmüş değil.

Evet şu aralar bir grip salgını mevcut. Hatta domuz gribi vakalarında da önemli sayıda bir artış var. Lakin henüz Corona virüsüne rastlandığına dair resmi bir açıklama gelmedi.

Sadece Türkiye’de değil. Avrupa’da da böyle bir durum söz konusu değil. Bu virüs şimdilik yalnızca bazı Asya ülkeleri ve Amerika’da görüldü. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü de tedavi için gece gündüz çalışıyor. Muhtemelen bu virüs de kısa süre sonra etkisiz hale getirilecektir. Elbette yine de tedbiri elden bırakmamak gerekiyor. Bağışıklık sisteminizi güçlü tuttuğunuz sürece bu ve benzeri virüslerin sizi esir alması zorlaşacaktır.

İstanbul hava limanında Corona korkusu!