Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticilerinden BYD, 2025’in üçüncü çeyreğinde (Temmuz-Eylül) son beş yılın ilk çeyreklik satış düşüşünü yaşadı.
Çinli üretici, Reuters’a yaptığı açıklamada, üç aylık dönemde satışlarının bir önceki yıla göre %2,1 oranında azaldığını doğruladı. Her ne kadar bu düşüş oranı görece küçük görünse de, BYD için 2020’nin ikinci çeyreğinden bu yana ilk kez negatif bir büyüme anlamına geliyor. O dönem, Covid-19 pandemisinin üretim ve tedarik zincirlerinde küresel çapta ciddi aksamalara yol açtığı bir süreçti.
Üçüncü Çeyrekte 1,1 Milyon Araç Satıldı
Şirket, 2025’in üçüncü çeyreğinde toplam 1,106 milyon otomobil sattı. Ancak çeyrek dönemden ziyade Eylül ayı özelinde bakıldığında tablo daha da netleşiyor: BYD’nin Eylül 2025 satışları, geçen yılın aynı dönemine göre %5,88 oranında geriledi.

Bu, Şubat 2024’ten bu yana görülen ilk aylık satış düşüşü olarak kayda geçti. Satışlardaki bu azalma, küresel ekonomik belirsizlikler, Çin iç pazarındaki talep daralması ve artan rekabet nedeniyle BYD’nin büyüme ivmesinde bir yavaşlamaya işaret ediyor.
Üretim Kapasitesi ve Satış Hedefi Revize Edildi
BYD, düşen satışlara yanıt olarak üretim kapasitesini %8,46 oranında azalttığını açıkladı. Şirketin kapasite kullanım oranları son aylarda zayıflarken, üretim kısıtlamasıyla stok fazlasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Ayrıca BYD, 2025 yılı toplam satış hedefini %16 düşürerek 4,6 milyon araca indirdi. Bu adım, firmanın kısa vadede arz-talep dengesini koruma stratejisinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Avrupa Stratejisi: Macaristan Fabrikasıyla Tarifeleri Aşacak
BYD’nin satışlardaki yavaşlamayı dengelemek için gözünü Avrupa’ya çevirdiği belirtiliyor. Şirket, yıl sonuna kadar Macaristan’da yeni bir elektrikli araç fabrikası açmaya hazırlanıyor.
Bu tesisin en önemli avantajı, AB’nin Çin yapımı elektrikli araçlara uyguladığı yüksek ithalat tarifelerinden kaçınmayı sağlaması olacak. Avrupa Birliği’nin Çinli üreticilere uyguladığı bu cezai tarifeler, bazı modellerin maliyetini %35’e kadar artırabiliyor.

Yeni fabrika sayesinde şirket, Avrupa pazarında daha rekabetçi fiyatlar sunabilecek ve yerel üretim sayesinde lojistik maliyetlerini azaltabilecek. Uzmanlar, bu hamlenin firmanın Avrupa’daki varlığını güçlendireceğini ve küresel pazarda Tesla, Hyundai ve Volkswagen gibi devlerle rekabet gücünü artıracağını belirtiyor.
2024 yılında Tesla’yı geride bırakarak dünyanın en çok elektrikli araç satan markası olmuştu. Ancak 2025 itibarıyla hem Çin iç pazarındaki durgunluk hem de global ölçekte artan rekabet, şirketin büyüme ivmesini sınırlandırmaya başladı. Öte yandan, BYD’nin Avrupa’daki stratejik yatırımları ve düşük maliyetli üretim modeli, uzun vadede yeniden yükselişin sinyallerini veriyor.






