Çin koronavirüs haberlerini sosyal medyada paylaşanları arıyor

çin koronavirüs

Wuhan’da ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüsle mücadele sosyal medyaya da yansıdı. Çin koronavirüs haberlerini paylaşan Çin vatandaşlarını sosyal medyada tespit edip engelemeye başladı.

Çin’in en popüler sosyal medya servislerinden biri olan WeChat ve Çin’de kullanımı yasak olmasına rağmen Twitter, Çin vatandaşlarını “avlamak” için kullanılıyor.

Çin koronavirüs önlemlerine sosyal medya haberlerini de kattı

Çinli yetkililer, özellikle bu platformlarda ülkenin zararına olabilecek haberleri paylaşanları tek tek tespit ediyor. Ardından da bu kişilerin paylaşımlarının silindiği fark ediliyor. Yorumlara göre, Çin hükumeti bu kişilere baskı kurarak, “cezalandırarak” paylaşımlarını sildirmek yoluna gidiyor.

Sosyal medyada yayılan virüs haberlerinin ülkelerin ekonomisi için çok zararlı olduğu ve dünya çapında panik yarattığı yorumları yapılıyor. Bir ülkede koronavirüs tespit edildiği haberi o ülkenin turizm ve ticaret operasyonları için ağır negatif etki yaratıyor.

İran’da ortaya çıkan virüs nedeniyle ülkenin dünya ile olan ulaşım ve ticaret bağlantısı büyük zarar gördü. İtalya virüsün yayıldığı haberleri nedeniyle bu ülkede çok ağır rezervasyon iptalleri yaşanıyor.

Çin, virüs krizinin başından beri yaşadığı ağır “karantina” koşulları nedeniyle ağır ekonomik darbe aldığını inkar edemiyor. Çin hükumet yetkilileri şimdi virüsün kontro altına alındığını ve yayılmasının durdurdulduğunu duyurmak istiyor. Böylece, tüm bu olumsuz ekonomik etkileri geri çevirmeyi planlıyorlar. Ancak, virüsün dünyaya yayılması şimdi sadece Çin’de değil, tüm dünyada ağır bir ekonomik krizin yaşanabileceği endişesi doğuruyor.

Resident Evil 3 için yeni görseller yayınlandı!

Özellikle ABD’de yaşayan Çin vatandaşları, Çin’deki akrabalrına WeChat gibi servislerden ulaşmaya çalıştıklarında sorunlar yaşadıklarını dile getiriyorlar. Bazı kişiler ise Çin’deki akrabalarının telefonlarına ve dijital cihazlarına el konulduğunu vurguluyorlar. Bu haberler henüz Çin içinden doğrulanmış değil ancak Çin’deki önlemlerin ağırlaştırılmış bir sıkı yönetime dönüştüğü anlaşılıyor.

çin koronavirüs