Çin, Dünya’ya yaklaşan asteroitlerin yönünü değiştirecek

asteroitlerin yönünü

Çin, Dünya’ya yaklaşan asteroitlerin yönünü değiştirmek için kurduğu gezegen savunma sistemini 2025 yılında test edeceğini açıkladı.

Bugün Dünya’daki yaşamı tehdit eden en büyük tehlikelerden biri uzay boşluğunda yol alan gök taşları ve asteroitler. Çünkü bildiğiniz gibi büyük bir asteroidin Dünya’ya çarpmasıyla birlikte insanlar, bir zamanlar dinozorların yaşadığı kaderi paylaşabilirler. Bu yüzden bu asteroitlerin düzenli olarak gözlemlenmesi ve Dünya’ya yaklaşan asteroitlerin önceden tespit edilmesi büyük önem taşıyor. Peki ama Dünya’daki hayatı tehlikeye atacak kadar büyük bir göktaşı tespit edilirse ne yapabiliriz? İşte bu soruya cevap arayan Çin, bir asteroidin yönünü değiştirmek için ilk denemesini yapmaya hazırlanıyor.

çin

Çin, asteroitlerin yönünü değiştirmek için kullanacağı sistemin ilk denemesini 2025 yılında yapacağını duyurdu. Çin’in uzay ajansı CNSA’nın başında yer alan Wu Yanhua, gezegeni korumak için kurulan bu sistem kapsamında, Dünya’ya yakın bir asteroidin gözlemleneceğini, ardından bir sondanın bu gök cismine çarparak yörüngesini değiştireceğini açıkladı.

Bildiğiniz gibi NASA da asteroitlerin yönünü değiştirmek için şu sıralar benzer bir proje üzerinde çalışıyor. Double Asteroid Redirection Test (DART) adı verilen bu proje kapsamında, bu yıl içinde Dimorphos adı verilen küçük bir asteroide bir uzay aracıyla çarpılacak ve böylece yönü değiştirilmeye çalışılacak.

CNSA şimdilik bu konuda NASA’nın birkaç yıl gerisinde gibi görünse de Wu, şimdiden gerekli gözlemleri yapmak için tesislerini kurmaya başladıklarını söylüyor. İnsan hayatını tehdit eden bir asteroidin çok geç olmadan tespit edilebilmesi için NASA’nın yanı sıra CNSA’nın da gökleri izliyor olması şüphesiz katkı sağlayacaktır.

PlayStation 4 satışları hala ortalamanın üzerinde