Çin, çip üretiminde kritik öneme sahip metallerin ihracatını kısıtlayacak

Çin, 1 Ağustos'tan itibaren galyum ve germanyum ihracatını sınırlayacak .Yeni bir cip krizi yolda.

Çin, 1 Ağustos’tan itibaren galyum ve germanyum ihracatını sınırlayacak .Yeni bir cip krizi yolda.

Çin, yarı iletken ve diğer elektronik cihazların yapımında kullanılan iki metalin ihracatına kısıtlamalar getirerek donanım üreticilerinin maliyetlerini artıracak ve ileri bilgisayar teknolojisi geliştirme yarışında jeopolitik gerilimleri daha da kötüleştirecek bir adım attı.

Çin Ticaret Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Galyum ve germanyumun kimyasal bileşikleriyle birlikte 1 Ağustos’tan itibaren ihracat kontrollerine tabi olacağını söyledi. Açıklamada söz konusu tedbirlerin ulusal güvenliğe ve Çin’in ulusal çıkarlarına hizmet edeceği belirtildi.

Çin, 1 Ağustos'tan itibaren galyum ve germanyum ihracatını sınırlayacak .Yeni bir cip krizi yolda.

Çin, küresel madencilikteki payına göre galyum ve germanyum da dahil olmak üzere 20 kritik hammaddenin lider üreticisi konumunda. Ayrıca rafine üretim ve işlemede de baskın konumdadır. Bu iki metal güneş panelleri, lazerler, gece görüş gözlükleri ve bilgisayar çipleri gibi geniş bir ürün yelpazesinde kullanılmakta.

Açıklamaya göre, iki metal için ihracatçıların, bunları ülke dışına göndermeye başlamak veya devam etmek istiyorlarsa ticaret bakanlığından lisans başvurusunda bulunmaları gerekecek. Firmaların denizaşırı alıcıların ve başvurularının ayrıntılarını bildirmeleri gerekecek ve gerekirse incelemeler Danıştay’a taşınabilecek.

Bu önlem, endüstriyel ve askeri yetenekler için hayati önem taşıyan teknolojileri kontrol etmeye yönelik küresel bir savaştaki en son gelişmedir ve Çin ile ABD gibi stratejik rakipleri arasında kötüleşen ilişkilerin tırmanması olarak görülebilir.

Twitter’ın son hamlesi Bluesky’a yaradı