ABD Çip Üretimi Kapasitesini Üçe Katlayacak

ABD çip üretimi

Son dönemde daha da kritik hale gelen çip üretimi ABD’nin gelecek planları arasında da önemli bir yer tutuyor. ABD üretim kapasitesini üçe katlayacak.

Teknoloji dünyasının çiplere olan ihtiyacının her geçen gün artması, çip üretiminin şu an en hızlı büyüyen pazarlardan birine dönüşmesini sağladı. Bu yüzden pek çok ülke bu alana önemli yatırımlar yapıyor. Öte yandan bu çiplerin pek çok alanda kritik hale gelmesi, bunu devletler arası rekabetin de bir parçası haline getirmiş durumda. Bu rekabette Çin ve Güney Kore gibi güçlü rakiplerinin gerisinde kalmak istemeyen ABD, önümüzdeki yıllarda çip üretimini kayda değer ölçüde arttırmak için önemli adımlar atıyor.

Semiconductor Industry Association’ın son raporuna göre ABD, 2032’ye kadar çip üretim kapasitesini üç katına çıkarmış olacak. Şu anda çip üretimi konusunda pazar payı yüzde 10 civarında olan ABD, bu atılımla birlikte global pazardaki payını yüzde 14’e çıkaracak. Üretim üç katına çıkarken pazar payının sadece yüzde 4 artacak olmasının sebebi Çin ve Güney Kore gibi ülkelerinde de şu anda ciddi atılımlar yapıyor olması. ABD gibi onlar da önümüzdeki birkaç yıl içinde üretim kapasitelerini ciddi ölçüde arttıracaklar.

cip uretimi 3

Pandemi döneminde yaşanan tedarik sıkıntıları sebebiyle yerel çip üretiminin ne kadar önemli olduğunu fark eden ABD, 2022 yılında Chip and Science Act adını taşıyan bir program başlattı. O güne kadar bu konuda Çin’e bel bağlayan ABD, bu yeni projeyle birlikte üretimi kendi topraklarına taşımaya başladı. ABD’nin yıllardır düşüşte olan pazar payı o sıralar yüzde 8 civarındaydı. O günden sonra ise yavaş yavaş artmaya başladı.

Samsung Galaxy S24 Ultra’dan Büyük Başarı