ChatGPT yüzünden tutuklandı

ChatGPT artık 11 ülkede daha mevcut

Çin’de birisi ChatGPT ile oluşturduğu sahte haber yüzünden tutuklandı. İşte detaylar.

South China Morning Post’a göre Çinli yetkililer, dokuz kişinin ölümüne neden olan bir tren kazasıyla ilgili sahte bir haber oluşturmak ve paylaşmak için ChatGPT  kullandığı iddiasıyla bir adamı tutukladı. Hong soyadıyla anılan adam, 25 Nisan’da yerel bir tren kazasında dokuz kişinin öldüğünü iddia eden bir makale yazmak için ChatGPT’yi kullandı. Bu makale, blog tarzı bir Baijahao’da 20’den fazla hesap tarafından paylaşıldı. Baidu tarafından yönetilen platform ve yetkililerin fark ettiği zamana kadar 15.000’den fazla tıklama aldı.

ChatGPT yüzünden tutuklandı

Gansu eyaletindeki polis, Hong’u “yanlış ve doğru olmayan bilgiler uydurmak için yapay zeka teknolojisini kullanmak”tan tutukladıklarını ve “sahte bilgiler üretmek için modern teknolojik yöntemlerden yararlandığını ve bunu sosyal medyada yaymaya devam ettiğini” söyledi.

Müfettişler, Hong’un aynı sahte hikayenin farklı versiyonlarını üretmek için son birkaç yıldaki Çin’deki viral hikayelerin unsurlarını ChatGPT’ye girdiğini ve ardından bunu Baijiahao’daki hesaplarına yüklediğini keşfetti. ChatGPT, Çin’de mevcut olmasa da, bir VPN ağı kullanılarak erişilebilir. Kişisel medya platformlarını işleten Hong, müfettişlere, WeChat’teki arkadaşlarının kendisine tıklamalardan nasıl para kazanılacağını gösterdiğini söyledi. Çin bu tarz konularda oldukça sıkı. TikTok üzerinde bile ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bu sebeple yaşanan yasak ve hapis cezası çok şaşırtıcı değil denebilir. Tutuklama cezasının süresi henüz belli değil.

Apple’ın karma gerçeklik gözlüğüyle video kurgu yapılabilecek