2024 yılında iş görüşmelerinin neredeyse yarısında yapay zekanın (Artificial Intelligence/Kısaca AI) kullanılacağı tahmin ediliyor.
İş arayanların başvurularını geliştirmek ve özgeçmişlerini daha iyi hale getirmek için ChatGPT veya benzeri araçları kullandığını duymayan kalmadı. Sosyal medyada ChatGPT’ye özgeçmiş yazdırdım, iş başvurusu için kullandım gibi birçok paylaşım var. Fakat ZDNet sitesi yapay zekayı iş verenlerin bakış açısından ele aldı ve nasıl kullanacaklarına dair dikkat çekici makale paylaştı.
Makale, Resume Builder tarafından gerçekleştirilen ankete dayanıyor ve sonuçlar şaşırtıcı. Yazanlara göre 2024’e kadar kurumsal yerlerde işe alım uzmanlarının ya da insan kaynakları uzmanlarının %40’ı iş görüşmelerinde yapay zekayı kullanacak. Makalede çok ilginç bir detay daha var, uzmanların %15’inin işe alım kararlarında tamamen yapay zekaya güveneceği tahmin ediliyor
Sonuçlar iş arayanların %46’sının özgeçmişlerini hazırlamak için ChatGPT kullandığını da ortaya koydu. Ayrıca makale, iş arayanların ChatGPT kullanarak yaptığı iş başvurularında, şirketlerden daha yüksek düzeyde yanıt aldıklarını (bir görüşmek sağladıklarını) belirtiyor.
Sonuçlar her yedi insan kaynakları uzmanından birinin (aslında biraz daha fazlasının) işe alım sürecinde yapay zekaya güvendiğini gösteriyor. Anketler abartılı sonuçlar ortaya koyabiliyor, fakat son dönemde AI alanındaki gelişmeyi ve yayılma hızını hesaba katarsak, yakın gelecekte ilginç sonuçlar görebiliriz. Hızlı ilerleme, daha önce hayal olarak nitelendirilen AGI seviyesinin bile önümüzdeki 10 yıl içinde gerçekleşebileceği yorumlarına neden oldu. AGI, Artificial General Intelligence anlamına geliyor. Türkçe olarak Yapay Genel Zeka diyebiliriz. AGI düzeyi, insan seviyesinde veya insan seviyesine yakın demek oluyor.