Uzmanlar uyarıyor: ChatGPT gibi yapay zekaların arama motorlarına entegre edilmesi, enerji tüketimini ciddi ölçüde arttırarak çevreye büyük zarar verebilir.
Bildiğiniz gibi son günlerde teknoloji dünyasının gündemini, etkileyici bir yapay zeka platformu meşgul ediyor. Microsoft’un da hissedarı olduğu OpenAI tarafından geliştirilen chat botu ChatGPT, kısa süre milyonlarca aktif kullanıcıya ulaşarak tarihin en hızlı büyüyen uygulaması oldu. Ancak bununla da kalmadı. Bu chat botun arama motoru olarak büyük ilgi görmesini fırsata çeviren Microsoft, ChatGPT’yi arama motoru Bing’e entegre ettiğini duyurdu. Bu duyurunun üzerine normalde Google’ın gölgesinde kalan Bing bir anda patlama yaşadı ve milyonlarca yeni kullanıcıya ulaştı. Tüm bunlar Microsoft için iyi haber olsa da çevre için kötü haber olabilir. Çünkü yayınlanan son rapor, ChatGPT benzeri yapay zeka programlarının arama motorlarında yaygın şekilde kullanılmasının çevre için endişe verici sonuçlar doğurabileceğini gösteriyor.
Surrey Üniversitesi’nde görevli siber güvenlik uzmanı Alan Woodward, yapay zeka yazılımlarını arama motorlarına entegre etmeye hazırlanan şirketleri ve internet kullanıcılarını uyarıyor: Bu yapay zeka platformlarının tükettiği enerji sıradan arama motorlarından çok daha fazla. Bu uygulamaların çalışması için hem daha fazla işlemci gücü gerekiyor hem de daha fazla depolama alanı. Bu da hem işlemcilerin çalışması hem de soğutma için harcanan enerjinin kayda değer ölçüde artması anlamına geliyor. Enerji arttıkça geride bıraktığı karbon ayak izi de artıyor. İklim değişikliği sebebiyle korkutucu bir geleceğe doğru sürüklendiğimiz bu dönemde karbon ayak izini kayda değer ölçüde arttıracak bir trendin oluşması, çevre bilimcileri endişelendiriyor.