Boeing’de Kriz Büyüyor; 17 Bin Kişi İşten Çıkarılacak

Boeing

Son dönemde üst üste başarısızlık haberleriyle gündeme gelen Boeing’de kriz büyüyor; Şirket 17 bin kişiyi birden işten çıkaracağını açıkladı.

Bir dönem Amerika’nın en başarılı, en prestijli şirketlerinden biri olan Boeing, bugün artık havacılık sektörünün en tartışmalı, en güvenilmez şirketlerinden birine dönüşmüş durumda. Bir yandan şirketin ürettiği uçaklardaki güvenlik riskleri ve güvenilmez denetim uygulamaları gündeme taşınırken, diğer yandan şirket uzay turizmi hayalleri suya düştü. Boeing’in büyük umutlarla geliştirdiği uzay aracı Starliner, Uluslararası Uzay İstasyonu’na gerçekleştirdiği ilk insanlı görevde sınıfta kaldı.

Astronotları Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşıdıktan sonra geri dönmekte sorun yaşayan Starliner, aylarca orada mahsur kaldıktan sonra nihayet astronotları alamadan tek başına geri döndü. ISS’te mahsur kalan astronotları ise SpaceX geri getirdi. Tüm bu fiyasko, sadece Starliner projesini değil, komple Boeing’e büyük prestij kaybettirdi. Üst üste gelen bu fiyaskolar, bugün şirketi büyük bir krizin içine sokmuş durumda. Öyle ki şirket tarihindeki en büyük işten çıkarma kararlarından birini almak zorunda kaldı.

Boeing Starliner uzay aracı

Boeing bu hafta bir açıklama yayınlayarak 17 bin kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Bu da şirketin toplam iş gücünün yüzde 10’una denk geliyor ki bu ölçekte bir şirket için böylesine kayda değer bir küçülme pek görmediğimiz bir şey. Bu yüzden şirketteki krizin boyutunu da gözler önüne seriyor.

Bu işten çıkarmaların sadece Starliner fiyaskosu ve şirketin uçaklarına olan güvenin azalmasıyla değil, şirket içindeki anlaşmazlıkla da bağlantılı olduğu söyleniyor. Boeing yönetiminin anlaşamadığı mühendisler sendikasından binlerce kişi şu anda greve gitmiş durumda. Bu da halihazırda zorlu bir dönemden geçen şirketi daha da büyük bir krize soktu. Şimdi gelen işten çıkarma kararının bu krizi daha da derinleştirme ihtimali var. Çünkü bu karar grevde olan sendika üyelerini daha da kızdıracaktır.

Honor X60 ve X60 Pro Resmen Tanıtıldı