Blue Origin’in havada patlayan uzay roketi soruşturma altında

Blue Origin

Blue Origin’in geçtiğimiz günlerde fırlatma sırasında havada infilak eden uzay roketi soruşturma altında.

Jeff Bezos’un kurucusu olduğu uzak şirketi Blue Origin, uzay seyahati konusunda SpaceX’in hemen ardından en başarılı ikinci şirket olarak kabul ediliyor olsa da geçtiğimiz günlerde ciddi bir aksaklık yaşayarak kendisine dair soru işaretleri doğmasına sebep oldu. 12 Eylül Pazartesi günü gerçekleştirilen fırlatma sırasında şirketin uzay roketi uçuş ortasında alev alarak havada infilak etti. Neyse ki bu insansız bir uçuştu. Bu sayede ne patlama sırasında ne de yere düşen parçalar yüzünden kimse yaralanmadı.

Ancak şirket hem uzay turizmi çalışmaları kapsamında hem de NASA ile kontratlı uçuşlarında insanlı uçuşlar da gerçekleştirdiği için, yaşanan bu olay şirketin uzay roketlerinin güvenliğine dair soru işaretleri yarattı. Nitekim bu soru işaretleri resmi bir soruşturmayı da beraberinde getirdi.

Blue Origin 2

Amerikan havacılık kurumu FAA, 12 Eylül’de yaşanan bu patlamanın detaylarını soruşturmaya devam ederken, Amerikan Kongresi de olaya dahili oldu. Amerikan Kongresinde bu alana odaklanan komitede yer alan senatörler, FAA’in yaşanan patlama hakkında topladığı bilgileri kendileriyle paylaşmasını istedi.

Yaşanan patlama sonrası Blue Origin’i mercek altına alan Amerikan Kongresi, FAA’in 10 gün içinde kendilerine sunacağı rapor sırasında olabildiğince şeffaf olmasını ve ele geçridikleri tüm bilgileri kendileriyle paylaşmasını talep etti. Görünüşe bakılırsa Blue Origin önümüzdeki günlerde Amerikan Kongresi karşısında da hesap vermek zorunda kalabilir. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz gibi Jeff Bezos’un şirketi NASA’nın başlıca ortakları arasında yer alıyor ve devlet parasıyla finanse edilen uzay uçuşları için milyarlarca dolarlık ihaleler alıyor. Bu yüzden Amerikan Kongresinden çıkacak olumsuz bir karar şirket için vahim sonuçlar doğurabilir.

Uber, 18 yaşındaki hackerın kurbanı oldu