Black Friday’de iPhone 14 kıtlığı yaşandı

Samsung ve iPhone

Çin’de yaşanan üretim sıkıntıları yüzünden azalan iPhone 14 stokları, Black Friday esnasındaki yoğun talebe dayanamadı.

2020’nin yılının başından beri pandemi sebebiyle sürek tedarik sıkıntıları, eskisi kadar olmasa da teknoloji dünyasını etkilemeye devam ediyor. Çin’de hala zaman zaman karantina uygulamalarının devreye sokulması, üretim tesislerinin kapanmasıyla, dolayısıyla da teslimatların gecikmesine sebep oluyor. Teknoloji şirketleri bu stok sorunlarından kaçınmak için ellerinden geleni yapıyor olsalar da zaman zaman tedarik sıkıntısı çekmekten kaçamıyorlar.

Bunun son örneği de bu hafta Black Friday etkinliği sırasında yaşandı. Black Friday’e özel indirimler sebebiyle insanların mağazalara ve e-ticaret sitelerine akın ettiği 25 Kasım’da iPhone 14 kıtlığı yaşandı.

iPhone 14 Pro

Apple Store’larda bir stok sıkıntısı yaşamasa da Apple’a ait olmayan mağazalar bir süre müşterileri boş çevirmek zorunda kaldı. Reuters’ın haberine göre Black Friday sırasında hem mağazalarda hem e-ticaret sitelerinde iPhone 14 Pro ve 14 Pro Max modelleri tükendi. Apple’ın kendi sitesinde de Pro modeli için sipariş vermek isteyenlerin bekleme süresi 40 güne çıkmış durumda.

Apple, yeni iPhone modellerini satışa çıkarmadan önce stok sorunu yaşamamak için sıkı bir çalışma yürütmüş olsa da günün sonunda onlar da tedarik sıkıntıları yaşamaktan kurtulamadı. Üstelik bu durum yakın zamanda daha da kötüleşebilir. Çünkü Apple’ın en büyük üretici ortağı olan Foxconn’da şu anda patronlarla işçiler arasında ciddi bir anlaşmazlık söz konusu. İşçilerin protestosu büyürse, bu durum iPhone üretimini de ciddi şekilde etkileyebilir. Nitekim Foxconn’daki bu işçi sorunlarının ortaya çıkmasıyla birlikte Apple hisseleri yüzde 2 değer kaybetti.

Star Wars Squadrons bu hafta Epic Games’te ücretsiz