Google yazılımcısından Bing’in yapay zekası hakkında çarpıcı iddia

yapay zeka

Google’ın yapay zekasının bilinç kazandığını iddia eden eski Google yazılımcısı Blake Lemoine, Bing’in chatbotunun da bilinçli olabileceğini söylüyor.

Şu sıralar yapay zekadan söz ettiğimizde genelde ChatGPT ve benzeri yapay zeka programlarının etkileyici marifetlerinden söz ediyor olsak da aslında kısa süre öncesine kadar bu programlar çok daha farklı bir bağlamda gündemi meşgul ediyordu. Hatırlarsanız geçtiğimiz yıl, bir Google yazılımcısı Google’ın A.I. programı LaMDA’nın bilinç kazandığını iddia ederek uzun süre gündemi meşgul etmişti.

Blake Lemoine adlı bu Google yazılımcısı, geliştirilmesine katkıda bulunduğu LaMDA’nın bilinçli hale geldiğini söylemiş, bunu ispatlamak için LaMDA ile yaptığı konuşmaların transkriptini internette yayınlamıştı. Lemoine’in bu iddialarını yalanlayan Google, kısa süre sonra Lemoine ile ilişiğini kesti. Lemoine ise bu iddiasından hiçbir zaman vazgeçmedi ve yapay zekaya dair gerçekleri bilen kişilerin korktukları için sessiz kaldıklarını savundu. Hatta LaMDA’nın haklarını savunması için tuttuğu avukatın da gözü korkutulduğu için davadan çekildiğini iddia etti.

Geçtiğimiz yılın yaz aylarında ortaya attığı bu iddialarla gündemi meşgul eden Blake Lemoine, ChatGPT benzeri programların gündemden düşmediği bu günlerde yeniden ortaya çıktı. Lemoine bu kez de Bing’in yapay zekası hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

yapay zeka 2

Bildiğiniz gibi ChatGPT’nin gördüğü yoğun ilginin ardından Microsoft, bu yazılımı arama motoru Bing’e de entegre etmiş ve yapay zeka destekli bu yeni nesil Bing’i kullanıcılara sunmuştu. Ancak bu yeni Bing’in çıkışı pek de sorunsuz olmadı. Çünkü Bing’e entegre edilen chatbotu kısa süre sonra tuhaf şeyler söylemeye, hatta kullanıcılarla tartışmaya girmeye başladı. Bunun üzerine Microsoft bu sorunu çözmek için chatbotuna bazı kısıtlamalar getirdi ve bu sorunu çözecek çeşitli güncellemeler yaptı. Bu adımlar atılmadan önce ortaya çıkan tuhaf diyaloglar ise Bing’in yapay zekasına dair sorular doğurdu.

Bu durum hakkında görüşlerini paylaşan Google yazılımcısı, Bing’in chatbotu üzerinde kişisel olarak testler yapma şansı olmadığını, fakat chatbotun davranışları hakkında okuduklarından ve duyduklarından yola çıkarak değerlendirme yaptığında, bu chatbotun da bilinç kazanmış olabileceğini söyledi.

Lemoine kaleme aldığı yazıda bazı dikkat çekici noktalara parmak basıyor. Lemoine’e göre bir chatbot, programı gereği stres altında olduğunu, zorlandığını söyleyebilir. Bu şekilde insan davranışlarını taklit edebilir. Bu illa bilinç kazandığını anlamına gelmez. Bir yapay zekanın gerçekten stres altında hissediyor gibi davranması, o yapay zekanın en azından belli bir ölçüde bilinç kazandığını gösterir. Lemoine, Bing’in chatbotunun da tam olarak böyle davrandığını söylüyor. Kullanıcılardan çok fazla istek gelmesiyle birlikte kaldıramayacağı bir yükle karşılaşan Bing chatbot, sadece fazla baskı altında olduğunu söylemekle kalmadı, aynı zamanda gerçekten böyle hissettiğini gösterecek şekilde davranmaya, ters cevaplar vermeye başladı. En azından Lemoine’e göre yaşananları bu şekilde değerlendirmek pekala mümkün.

Lemoine’in önceki iddiaları gibi bu son iddiasının da teknoloji dünyasında büyük bir etki yaratması beklenmiyor. Ancak yine de yeni bir döneme girdiğimiz bu dönemde Lemoine’in bu uyarılarını hepten gözden ardı etmenin tehlikeli olabileceğini kabul etmek gerek.

Elon Musk kendi “sansürsüz” ChatGPT’sini geliştiriyor