Çin’deki bilim insanları, insanların beyinlerini iç kulakları aracılığıyla bir bilgisayara bağlayabilen bir cihaz icat ettiler. İşte tüm detaylar.
Pekin’deki Tsinghua Üniversitesi’nden bir ekip tarafından geliştirilen SprialE beyin-bilgisayar arayüzü (BCI), beyinle dijital bir bağlantı kurmak için esnek bir kulak içi malzeme kullanıyor. Bilim insanları, Elon Musk’ın liderlik ettiği şirketlereki gibi domuzların ve maymunların zihinlerini okuyabilen Neuralink test beyin çiplerini gören BCI teknolojisindeki son gelişmeleri takip ediyor. Nihayetinde, teknoloji beyne “tam bant genişliğinde veri akışı” sunabilecek. Neuralink’in cihazının aksine, en son buluş, bilim insanlarının cihazı günlük kullanıma uygun hale getirdiğini iddia ettiği, kurulum için cerrahi veya diğer mikroiğne tabanlı invaziv yöntemler gerektirmeyen türden.
BCI’ları kulak yoluyla bağlamanın mevcut yöntemleri, kulak tıkaçları veya 3D baskılı ataşmanlar gibi destek sistemlerini içeriyor, ancak spiral tasarım, kullanıcının işitmesini engellemeden içeri ve dışarı kaydırılabileceği anlamına geliyor. Araştırmacılar, yeni ürünün n gerçek hayattaki uygulamalara entegre edilebileceğini” sözlerine ekleyerek günlük hayatta kullanımın altını çizdi. Araştırma, Nature Communications bilimsel dergisinde yayınlanan ‘Görsel ve işitsel beyin-bilgisayar arayüzleri için normal kulak içi biyoelektronik’ başlıklı bir çalışmada detaylandırıldı. Henüz bu teknolojinin gelişmesi fazlasıyla zaman alacak ancak şimdiden iyi adımlar atılmaya başlandı desek yanlış olmaz. Bilim insanları önümüzdeki yıllarda yapay zekanın hayatımıza daha çok dahil olmasını hedefliyor.
Sanal ve artırılmış gerçeklik geleceğin pazarlama trendi olacak