Biden, Huawei ve ZTE donanımlarını kısıtlayan yasayı imzaladı

h2222

Bir süredir FCC’nin ulusal güvenlik tehdidi olarak belirlenen Çinli şirketlerden ekipman yetkilendirmesini yasaklayan yasanın onaylanması konuşuluyordu. Joe Biden sonunda yasayı onayladı.

Başkan Joe Biden Perşembe günü, ABD’nin ulusal güvenliğe tehdit olarak gördüğü şirketlerin ABD düzenleyicilerinden yeni teçhizat için lisans almasını yasaklayacak yasayı imzaladı.  Güvenli Ekipman Yasası , Federal İletişim Komisyonu’nun, hükümetin ulusal güvenlik riski oluşturduğunu söylediği Huawei ve ZTE gibi belirli teknoloji ekipman üreticilerinin uygulamalarını onaylamasını engelliyor. Bu yeni yasa, Çin hükümetiyle yakın bağları olan Çinli şirketler tarafından yapılan teçhizatın Amerikalılara karşı casusluk için kullanılabileceği endişesiyle, Çinli telekom ekipman şirketlerini çökertme çabasının bir parçası olarak dikkat çekiyor.

Senato, geçen ay Güvenli Ekipman Yasasını oybirliğiyle kabul etti ve Meclis, ayın başlarında yasa lehinde 420-4 oy kullandı.  FCC Komiseri Brendan Carr Mayıs ayında FCC’nin 2018’den bu yana Huawei’den 3.000’den fazla başvuruyu onayladığını söyledi. Güvenli Ekipman Yasası’nın Huawei ve ZTE gibi şirketlerden gelen “güvensiz teçhizatın” ABD’ye girmemesini sağlamaya yardımcı olacağını da sözlerine ekledi.

Biden, Huawei ve ZTE donanımlarını kısıtlayan yasayı imzaladı

Trump yönetimi gibi, Biden de Çin’in 5G kablosuz teknolojisindeki lider rolü ve ülkenin vatandaşlarını gözetlemek için teknolojiyi kullanması konusunda sert bir duruş sergiliyor. Ulusal güvenlik kurumları, Huawei ve ZTE’nin donanımlarını kullanmanın tehlikeleri konusunda uyardı ve Çinli telekomünikasyon şirketlerinin ABD’de faaliyet göstermesine izin verilmemesi konusunda uyardı. Capitol Hill’deki politikacılar da alarm veriyor.

Çin hükümeti ve bu şirketler, ABD’nin Çinli üreticilerin ekipmanlarının bir güvenlik riski oluşturduğu yönündeki iddialarını defalarca reddeti, ancak sonuç değişmedi. Milletvekilleri Kongre’de yasa çıkarmak için çalışırken bile, FCC Haziran ayında oybirliğiyle , Çin ekipmanlarının ABD ağlarında kullanım için onaylanmasını yasaklayan kurallar oluşturma planlarını ilerletmek için oy kullandı. FCC’nin önerdiği kurallar, Çinli şirketlere verilen önceki ekipman izinlerini de iptal edecek.

Huawei ve ZTE, Biden’ın Güvenli Ekipman Yasasını imzalamasıyla ilgili yorum taleplerine hemen yanıt vermedi. Ancak Haziran ayında Huawei, FCC’nin önlemini “yanlış yönlendirilmiş ve gereksiz yere cezalandırıcı” olarak nitelendirdi.

FCC ayrıca Çinli telekomünikasyon operatörlerini ABD’den yasaklamak için çalıştı. Geçen ay, China Telecom’un ABD’deki yan kuruluşunun Amerika Birleşik Devletleri’nde faaliyet gösterme yetkisini iptal etmek için oy kullandı .

Tasarının yasalaşması, Biden ve Çin lideri Xi Jinping’in sanal bir zirvede bir araya gelmelerinin beklenmesinden günler önce geldi. Pazartesi günü yapılması planlanan toplantı, ticaret, insan hakları ve askeri faaliyetlerle ilgili konulardaki gerilimlerin ortasında gerçekleşti.

AirPods Pro 2, 2022’nin 3. çeyreğinde çıkacak