Huawei ve ZTE, ABD’de bir kez daha yasaklandı

Huawei, en büyük Çinli rakibi lisans anlaşması imzaladı

ABD, aralarında Huawei ve ZTE’nin de bulunduğu Çin merkezli çok sayıda şirketin ABD’de faaliyet göstermesini yasakladı.

Xiaom, Huawei, Oppo ve ZTE gibi Çin merkezli teknoloji şirketleri, global pazarda da paylarını giderek büyütüyor. Bugün dünyanın dört bir yanında en çok satan akıllı telefonlar arasında Çinli telefon üreticilerinin ürünleri yer alıyor. Ancak Çin merkezli teknoloji şirketlerinin bu yükselişi, ABD tarafında pek hoş karşılanmıyor. Hatırlarsanız özellikle Trump döneminde ABD ile Çinli şirketler arasındaki ipler gerilmiş, bazı Çin merkezli şirketlere ABD’de ambargo uygulanmıştı. İşte bu şirketlerden biri de Çin’in önde gelen telefon üreticilerinden Huawei’ydi. Bu yasak sebebiyle ciddi yara alan şirket, son dönemde alt markası Honor’un da katkısıyla biraz belini doğrulttu. Ancak şirket şimdi yeni bir yasakla karşı karşıya.

ABD, aralarında Çin’in önde gelen telefon üreticilerinden Huawei ve ZTE’nin de bulunduğu Çin merkezli çok sayıda şirketin ABD’de faaliyet göstermesini yasakladı.

huawei

Amerikan Telekomünikasyon Komisyonu (FCC) tarafından yayınlanan rapora göre Çin merkezli bu şirketler, ABD’nin ulusal güvenliği için tehdit oluşturuyor. Bu yüzden ne bu şirketler, ne de onların şemsiyesi altında yer alan diğer şirketler ürünlerini ve hizmetlerini ABD’de satamaz.

FCC bu şirketlerin telefonlarını, güvensiz telekomünikasyon araçları olarak sınıflandırıyor ve bu araçların Amerikalılar tarafından kullanılmasının ülkenin selametine tehdit oluşturduğunu söylüyor.

Hatırlarsanız bir önceki yasak ZTE’yi iflasın eşiğine sürüklemişti. Zar zor belini doğrultan şirketin bu yeni yasaktan sonra ayakta kalıp kalamayacağını bekleyip göreceğiz. Huawei biraz daha sağlam bir temele sahip olsa da onların da bu yasaktan ciddi yara alacağına şüphe yok.

Sahte Dünya Kupası sitelerine dikkat