Bir dönemin popüler sosyal medya uygulaması BeReal, kullanıcı sayısının düştüğü iddialarını reddetti ve 20 milyon günlük aktif kullanıcıları olduğunu açıkladı.
2020 yılında hayatımıza giren, Fransa çıkışlı sosyal medya uygulaması BeReal, özellikle bir dönem tüm dikkatleri üzerine çekti. Çünkü uygulama, kısa bir süreliğine de olsa en çok indirilen uygulamalar arasına girdi ve böylece Instagram ve TikTok gibi sosyal medya devlerine rakip olabileceğini düşündürdü. Ancak daha sonra ortaya çıkan veriler, her ne kadar insanlar BeReal uygulamasını indiriyor olsa da bunlardan küçük bir kısmının uzun süre uygulamayı kullandığını gösterdi. Yani uygulama indirme rakamlarıyla etkileyiciydi ama günlük kullanıcı sayısı düşünüldüğü kadar yüksek değildi. Bu da zamanla uygulamanın yıldızının sönmesine sebep oldu.
BeReal ilk başta düşünüldüğü gibi TikTok ya da Instagram gibi popüler uygulamalara rakip olacak kadar büyük bir uygulama olmadı belki ama son gelen açıklamalar, uygulamanın aslında kayda değer bir kullanıcı kitlesi oluşturduğunu gösteriyor.
The New York Times bu hafta BeReal’ın gözden düşüşüne odaklanan bir makale yayınladı ve bu makalede bir araştırma şirketi tarafından toplanan verileri kaynak göstererek uygulamanın günlük kullanıcı sayısının altı milyona kadar düştüğünü belirtti. Ancak kısa süre sonra sosyal medya şirketinden bu rakama yalanlama geldi. Resmi blog sayfası üzerinden konuya ilişkin bir açıklama yayınlayan sosyal medya şirketi, günlük aktif kullanıcı sayılarının iddia edildiği gibi 6 milyon olmadığını, 20 milyon günlük aktif kullanıcıları olduğunu açıkladı.
Instagram ve TikTok gibi uygulamalardaki sahteliğin, kendini olduğundan farklı gösterme isteğinin önüne geçmek isteyen BeReal uygulaması, her gün farklı bir saatte kullanıcılarına bildirim gönderiyor. Kullanıcıların bu bildirim geldikten sonra iki dakika içinde fotoğraflarını çekmeleri gerekiyor. Daha sonra uygulama, aynı anda hem arka kamera hem de ön kamera ile çekilen görüntüleri alıyor ve bunu kullanıcının hesabında paylaşıyor. Böylece insanların gerçek yaşamlarında olduğu gibi sosyal medyada da var olmaları hedefleniyor. Uygulama ilk çıktığı dönemde bu özelliğiyle büyük ilgi görmüştü. Ancak uzun vadede bu özelliğin insanlar için bir külfete dönüştüğü, pek çok kişinin bu yüzden uygulamayı kullanmayı bıraktığı söyleniyor.