Apple’ın Yapay Zeka Sunucu Planları Ortaya Çıktı

Apple adaptörü bekleyenlere kötü haber

Daha önce Apple’ın kendi yapay zeka sunucularını kullanmak istediğine dair raporlar yayınlanmıştı. Taze bir rapor sunucularla ilgili bir takım detayların neler olduğunu ortaya çıkardı.

Analist Jeff Pu bir süredir ortalıklarda yoktu, ama sessizliğini bomba iddialarla bozdu. iPhone 17 ailesi hakkında bilgiler aktaran Pu, Apple‘ın yapay zeka sunucularına değinmeden geçmedi. Pu’nun yatırımcılarla paylaştığı yeni araştırma raporuna göre Apple’ın yapay zeka sunucularında M2 Ultra işlemcisi kullanılacak. Ancak 2025 sonlarında yapay zeka sunucularında M4 işlemcisi yer alacak. Sunucuların montajından ise Foxconn sorumlu.

Kısa süre önce Weibo’da, Apple’ın TSMC ile 3 nm yapay zeka sunucu işlemcileri üzerinde çalıştığı, 2025’in 2. yarısında bu işlemcilerin seri üretime gireceği ileri sürülmüştü. Bu söylenti Jeff Pu’nun M4 iddiasıyla birbirini doğruluyor.

apple

Cupertino’lu firmanın birçok yapay zeka özelliğini cihazlar üzerinde sunacağı söyleniyor ki, bu durum Mark Gurman, Ming-Chi Kuo gibi birçok kaynak tarafından da dile getirilmişti. Her şeye rağmen bazı işlemlerin bulutta gerçekleşmesi kaçınılmazdır. Bu yüzden teknoloji devinin kendi yapay zeka sunucularını geliştirmesi de şaşırtıcı bir durum değil.

Apple M4 işlemcisi M serisi içinde şimdiye kadarki en fazla çekirdeğe sahip çip olacak. Apple’ın yeni nesil yongayı yapay zeka özelliklerine göre tasarladığı vurgulanıyor. Hem M4 hem de A18 çipleri gelişmiş Neural Engine içerecek ve her ikisi de 3 nm süreciyle üretilecek. M4 işlemcisinin alt seviye yani giriş modeli Donan, orta seviye modeli Brava ve üst seviye ise Hidra kod adıyla anılıyor. Donan giriş seviyesi MacBook Pro ve MacBook Air modellerinde ayrıca Mac mini’de kullanılacak. Brava ise RAM ve depolama birimi daha fazla olan üst düzey MacBook Pro ve mini’de yer alacak. Hidra işlemcisi Mac Pro için tasarlandı. Hidra’nın Ultra veya Extreme katmanlı olduğu belirtiliyor. M4’lü masaüstü Mac modellerinin 512 GB’a kadar RAM desteği olacağı söyleniyor.

iPhone 17 Pro’ların RAM Kapasitesi Belli Oldu