Apple’ın Mac Satış Performansı Ortaya Çıktı

123 14

Birbirinin tam tersi iki farklı rapor yayınlandı. Ancak bu raporlarda Apple’ın PC pazarındaki performansıyla ilgili neredeyse aynı ifadeler yer alıyor. İşte detaylar…

Geçtiğimiz günlerde JP Morgan tarafından yayınlanan pazar raporunda PC satışlarının düştüğü belirtilmişti. Canalys ise böyle bir şey olmadığını aksine PC satışlarının arttığını vurguladı. Ancak her iki kaynak Apple‘ın makul ölçüde istikrarlı satış performansı gösterdiğini söylüyor. Canalys’e göre küresel PC pazarı 2023’ün son çeyreğinde sevkiyat düşüşünden kurtuldu ve yıllık bazda %3’lük büyüme kaydetti. Lenovo en çok satış yapan isim oldu ve 4. çeyrek içinde 16.1 milyon PC sevkiyatı gerçekleştirdi. Ayrıca 4. çeyrekte Dell 9.9 milyon adet PC sattı, HP de %6’lık büyüme gösterdi.

apple 1

Apple ise 2023’ün 4. çeyreğinde 6.6 milyon ünite sevk ederek %9’luk büyüme kaydetti. Teknoloji devi küresel pazarda 4. sırada bulunuyor. Canalys, Apple’ın yıl boyunca 4. sıradaki yerini koruduğunu ve 2022’ye göre %14’lük düşüş yaşadığını belirtti. Cupertino’lu şirketin toplam ünite sayısı 23 milyona ulaştı. JP Morgan’a göre Apple’ın pazar payı bir önceki yıla kıyasla %9.6’dan %8.8’e geriledi.

Canalys PC pazarında büyük hareketlilik olacağını düşünüyor. Raporda yer alan açıklama şu şekilde: “Bu yıl sevk edilen her beş PC’den birinde yapay zeka özelliğinin bulunacağını düşünüyoruz. Bu bilgisayarlarda yapay zekadan tam anlamıyla yararlanmak için özel bir işlemci veya NPU gibi bir blok kullanılmasını bekliyoruz. Cihaz içi yapay zeka sektörde hızla benimsenecektir.”

Canalys, 2027’ye kadar da 170 milyondan fazla yapay zeka destekli PC modellerinin sevk edileceğini öngörüyor.

Apple’a dönecek olursak, Mark Gurman’a göre Cupertino’lu şirket yeni Mac Studio üzerinde çalışıyor. Bu cihaz 2024’ün 2. yarısında piyasaya sürülecek. Yeni nesil Mac Studio’da M3 işlemcisinin henüz duyurulmamış en üst modeli olan M3 Ultra yer alacak. İşlemcide 32 CPU çekirdeği ve 80 GPU çekirdeği bulunacak. Tayvanlı araştırma şirketi TrendForce da Apple’ın WWDC’de M3 Ultra’ya sahip Mac Studio’yu tanıtacağını belirtiyor. Gurman, Mac Studio dışında Mac Pro’nun da M3 Ultra ile yenileneceğini ileri sürdü.

Starfield’ın Devasa Güncellemesi Yolda