Vodafone uzaydan gelen aramayı 5G telefonla cevapladı

Vodafone uzay

Vodafone, uzaydan gelen bir aramayı 5G destekli bir akıllı telefonla cevaplayarak, tarihte uzayla yapılmış ilk telefon görüşmesini gerçekleştirdiğini açıkladı.

Dünyanın önde gelen telekomünikasyon şirketlerinden Vodafone, ilginç bir iddiayla gündemde. Birleşik Krallık merkezli şirket, uzayla ilk telefon görüşmesi gerçekleştirdiklerini iddia ediyor. Eğer şirketin bu iddiası kabul görürse, Vodafone, sıradan bir akıllı telefonla uzayla iletişim kurabilen ilk şirket olarak tarihe geçecek.

Şirketin bu iddiası kabul görürse diyoruz çünkü şirketin uzayla ilk görüşme olarak lanse ettiği bu görüşme, Uluslararası Uzay İstasyonu ile ya da uzaydaki başka bir istasyon ile gerçekleştirilmedi. Bunun yerine yörüngede bulunan bir test uydusundan gelen arama, 5G bir telefonla cevaplandı. Bu elbette etkileyici bir gelişme olsa da uzayla yapılan ilk telefon görüşmesi olarak kabul görüp görmeyeceğini zaman gösterecek.

vodafone uydu

Uydu şirketi AST SpaceMobile’in alçak Dünya yörüngesinde yer alan Blue Walker 3 adlı test uydusundan yapılan arama, Hawaii’de bulunan Vodafone çalışanı José Guevara tarafından cevaplandı. José Guevara, bu görüşmeyi Samsung Galaxy S22 ile gerçekleştirdi. Böylece 5G destekli herhangi bir akıllı telefon ile böyle bir görüşmenin gerçekleştirilebileceğini gözler önüne sermiş oldu.

Yörüngedeki en büyük telekomünikasyon uydusu olarak tanımlanan Blue Walker 3 aynı zamanda önemli bir gelişmeye daha imza attı. Sadece mobil aramayı değil mobil interneti de test eden uydu, son testler sırasında kendi hız rekorunu kırdı. Uydu bağlantısı ile yapılan bağlantıda, indirme hızı 14 Mbps’ye ulaştı. SpaceX’in Starlink projesinde olduğu gibi Vodafone da bu projeyle dünyanın en ücra köşelerine bile kablosuz internet götürmeyi hedefliyor. SpaceX bunu çok sayıda uydu fırlatıp dünyanın etrafında bir uydu ağı kurarak yaparken, Vodafone ve AST SpaceMobile, daha az sayıda ama çok daha güçlü uydularla bunu başarmayı planlıyor.

Huawei Mate 60 Pro’da olmaması gereken parçalar var