Apple ‘Apple GPT’ ile ‘ChatGPT’ye rakip olacak

Apple Music dikkat çekici özelliğini duyurdu

Apple hakkında birçok gelişmeyi doğru bilen ve duyuran gazeteci Mark Gurman yine bombayı patlattı. Gurman, teknoloji devinin ‘Apple GPT’ adında kendi yapay zeka projesi üzerinde çalıştığını ve son birkaç aydır bu projenin öncelikli hale geldiğini söyledi.

Apple’ın yapay zeka aracı üzerinde çalıştığı söyleniyordu ki, Mark Gurman bu durumu doğrulayan taze bir rapor paylaştı. Gurman, Apple GPT adında sohbet botunun geliştirildiğini belirtti. Ünlü gazeteci bununla birlikte Apple’ın tüketicilere yönelik ürün sunmak için net bir stratejisi olmadığını da söyledi.

Apple çalışanları geliştirdikleri yapay zeka aracına özel izinle erişebiliyorlar. Yapay zekanın verdiği cevapları da tüketicilere yönelik şekilde kullanamıyorlar. Sohbet botunun ürün prototipleri için kullanıldığı söyleniyor. Apple GPT, teknoloji devinin eğitimde kullandığı verilerine dayanarak soruları yanıtlayabiliyor. Bu işin içinde Ajax platformu var. Ajax da Google’ın Cloud servisi üzerinde çalışan Jax makine öğrenimi üzerine inşa edildi. İlginç bir bilgi var, Apple’ın OpenAI’ın teknolojisini kurumsal ekipleri için denediğini ama bundan vazgeçtiği belirtiliyor.

apple gpt

Apple’ın yapay zeka üzerinde çalışan birkaç farklı ekibi var. Daha önce yayınlanan raporlarda da bu ekiplerden birinin Siri ile özel ilgilendiği ve Siri’nin gelecek dönemlerde daha iyi hale getirileceği belirtilmişti. Fakat Apple; Google, Microsoft, Samsung, Amazon gibi diğer rakipleriyle karşılaştırıldığında Siri’nin eksiklikleri nedeniyle çoğu zaman eleştirildi.

Geçtiğimiz Mayıs ayında Tim Cook, yapay zekayla ilgili çözülmesi gereken bir dizi sorun olduğunu ve geliştirme döneminde düşünceli ve detaylı yaklaşmanın önemli olduğunu vurgulamıştı.

Apple’ın tüketiciye yönelik yapay zeka aracını ne zaman kullanıma süreceği ya da tüketiciye yönelik olup olmayacağı şu anda belirsiz. Ancak şirket her yeni işletim sistemi sürümünde ve büyük güncellemelerde makine öğrenimi tabanlı özelliklerini geliştiriyor. Örneğin iOS 17’deki kelime tahmini makine öğrenimine dayanıyor. Belki gelecek sene Apple’dan önemli yapay zeka duyurusu gelebilir. Şimdilik gelişmeler bu kadarla sınırlı. Yeni bilgiler elimize geçtikçe sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Diablo 4 oyuncuları güncellemeden sonra isyan etti