Apple Kadınlara Daha Az Maaş Ödediği İçin Mahkemelik Oldu

Apple yeni şifre uygulaması

Apple’a California’da toplu dava açıldı. Teknoloji devinin kadın çalışanlarına erkeklere kıyasla daha az ücret verdiği iddia ediliyor.

Apple cinsiyete dayalı ücret farkı, ayrımcılık ve taciz konularını her zaman ciddiye aldığını söylüyor. Fakat Cupertino’lu firmanın cinsiyet eşitliğine olan bağlılığı California’da açılan bir davada mercek altına alındı. Reuters’ın haberine göre Apple’da 10 yıldan fazla bir süredir çalışan iki kadın, şirketin mühendislik, pazarlama ve Apple Care bölümlerindeki kadın çalışanlara sistematik olarak düşük maaş ödediğini iddia ederek dava açtı.

apple

Şirketin çalışanların başlangıç ücretlerini önceki işlerindeki maaşlarına veya ücret beklentilerine dayandırdığı ileri sürülüyor. California’da 2018’den bu yana iş verenlerin iş başvurusu yapanlara maaş geçmişlerini sormasını engelleyen bir yasa bulunuyor. Teknoloji devinin başarılı ve yetenekli çalışanlarını zam ya da ikramiye ile ödüllendirdiği biliniyor. Ancak mahkemeye tutanaklarına göre şirket ödüllendirmede erkek çalışanları tercih etmekle suçlanıyor. Davacılardan biri olan Justina Jong, cinsel taciz şikayetinde de bulundu. Davada belirsiz tazminat ve cezalar talep ediliyor.

Diğer yandan teknoloji devinin OpenAI’la olan iş birliği ve ChatGPT entegrasyonu da tartışmalara neden oldu. Cupertino’lu şirket kullanıcı gizliliğine önem verdiklerini, verilere erişim olmayacağını ifade etmesine rağmen Elon Musk başta olmak üzere bazı isimler ChatGPT’nin verilere ulaşacağını düşünüyor. Elon Musk, Twitter’da yaptığı açıklamada ChatGPT’nin iPhone’lara entegre edilmesi halinde Apple ürünlerini şirketlerinde yasaklayacağını söyledi.

Bloodborne PC’ye Çıkacak mı? FromSoftware’ın Patronu Açıkladı