Apple, iPhone 16 serisinin üretimi için rotasını tekrar Çin’e çevirdi

iPhone Üretimi

Apple, daha önce Hindistan’da iPhone üretimine ağırlık vermiş olsa da, yeni raporlar iPhone 16 serisinin üretimi için şirketin odağını tekrar Çin‘e kaydırdığını gösteriyor.

Apple, daha önce Hindistan’da iPhone üretimine ağırlık vermiş olsa da, yeni raporlar iPhone 16 serisinin üretimi için şirketin odağını tekrar Çin’e kaydırdığını gösteriyor. Bloomberg’den gelen rapora göre, şirket geçen mali yılda Hindistan’da 14 milyar dolar değerinde iPhone üretmişti. Ancak, şirketin Foxconn ile Çin’de büyük çaplı işe alımlar başlatması ve Zhengzhou’ya 1 milyar Yuan (yaklaşık 140 milyon ABD doları) yatırım yapmayı planlaması, Apple’ın iPhone üretiminde yeniden Çin’e odaklandığını doğrular nitelikte.

Apple

Foxconn’un Çin’e dönüşü tesadüf değil, çünkü Çin üretimde daha fazla kalifiye iş gücü, güçlü bir tedarik zinciri ve yüksek kaliteli altyapı gibi avantajlar sunuyor. Hindistan’daki iPhone 15 üretiminin verim oranının yalnızca %50 olduğu bildiriliyor. Ayrıca, Apple Hindistan ve Vietnam’da üretim yaparken parçaları hâlâ Çin’den ithal etmek zorunda kalıyor, bu da taşıma maliyetlerini artırıyor ve genel üretim maliyetlerini yükseltiyor.

Hindistan ve Vietnam’daki güç kaynağı altyapısının Çin’e kıyasla daha zayıf olması da bu ülkelerdeki üretimi zorlaştırıyor. Çin, daha istikrarlı enerji tedariki ve daha gelişmiş bir endüstriyel altyapı sunarak, Apple gibi büyük şirketler için daha verimli bir üretim üssü sağlıyor. Liu Xiaoxue’nin belirttiği gibi, Çin küresel çokuluslu şirketler için olgun bir üretim üssü olarak, şirketin üretim süreçlerine önemli avantajlar sağlıyor.