Apple Hakkındaki Güvenlik Endişeleri Ne Zaman Son Bulacak?

apple4

Apple firmasının iPhone’larına yönelik güvenlik endişeleri son zamanlarda gündemde yer aldı. Bu tartışmaların nereye gideceği bilinmiyor. Ama güvenlik çözümleri için bu tartışmalar yeni yöntemlerin çıkmasını zorunlu kılacaktır. Çünkü tartışmaların alevlenmesi, insanları tedirgin ediyor. Bu da iPhone modellerinin hazin sonunu hazırlaya bilir.

Özellikle bu güvenlik sorununa neden olan Amerika Güvenlik Ajansı NSA kuruluşu başkanının, akıllı telefonları ve diğer iletişim araçlarını izlediklerini söylemesidir. Geçenlerde de, Apple uygulamasının güvenlik sorunlarına nasıl neden olduğunu yazmıştık. iMessage uygulamasının Apple ID numaralarını istemesi, güvenlik risklerini kullanıcı için oluşturuyordu. Bu ID numarasına sahip olan bir kimse telefonu bloke edebilir veya casus bir yazılımı kullanıcının telefonunda çalıştırabilirdi. Apple telefonlarının açıkları konusunda bataryadan dahi telefona sıza bilecek casus yazılımları burada anlatmıştık. Şimdi ise son zamanlarda sıkça konuşulan iPhone 5S modelinin bir özelliği var. ID Touche özelliği. Bu özellik tanıtılır tanıtılmaz Apple firmasına bazı sorular yöneltildi ve dendi ki, Touche ID, Apple ID gibi kullanılacaksa, bunların üçüncü bir kişiyle paylaşımı söz konusu olacak mı? Bu soruda kast edilen üçüncü kimse, Amerikan Güevenlik Ajansı NSA’dır. Apple bu soruya cevap olarak, Touche ID işlemlerinin 3 boyutlu bir şekilde kayıt edileceğini, ancak bunların kesinlikle Apple serverlarında saklanmayacağını, telefonda kayıt altında tutulacağını söylemişti.

apple

Daha sonra ki sorular da, Touche ID sisteminin yeterliliğiyle alakalıydı. Apple firması da, bu özellik sayesinde geleneksel şifrelemenin önü kesilmiş olacak ve kimsenin aklında şifre tutmasına gerek kalmayacağını söyledi. Ayrıca da, bu parmak izi tarayıcısı özel bir tarayıcıdır. Parmağın canlılığını tespit edebilmektedir. Yani parmak izinizin olduğu herhangi bir silikonu dahi sensöre gösterseniz güvenlik duvarı açılmayacaktır diye beyanatlarda bulunmuştu.

Eyvallah, Apple teknolojisini savunmuşta dediği hiç de öyle olmadı. Ve çok kolay bir şekilde bloke edildi. Güvenlik kilidi kırıldı. ID numaraları ele geçirilerek, Google’den alışveriş yapıldı. Gittikçe gelişen bir teknoloji var. Ancak bu gelişen teknolojiyle sanki güvenlik açıkları da büyüyor. iPhone 5S alacaklar için söylüyorum. Touche ID sensörlerine dikkat edin. Bir kere kırıldı mı, bir daha değiştirme şansınız yok. Demedi demeyin.