Apple’ın Akıllı Telefonlarında Casus Yazılım Tehlikesi

2013092511272088172

Apple marka akıllı telefonlarda çokça kullanılan bir uygulama vardı.  Bu uygulama iMessage adlı, üçüncü şahıs bir kimse tarafından geliştirilen, yani Apple firmasının kendi tasarımı olmayan bir uygulamaydı. İOS ve Mac sistemlerine sahip olan telefonlarda şıkça kullanılan bu uygulama, Android versiyonu piyasaya sürülmeden, Google tarafından mağazadan kaldırıldı.

Bunun nedenine gelince; bu uygulama sayesinde metin, resim farklı görseller gibi veri alışverişi telefonlar arasında sağlanıyordu. Bir nevi WhatsApp uygulamasının kopyasıydı. Ancak uygulamayı kurduktan sonra çalıştırmak için kullanıcının Apple ID adresini istemesi güvenlik sorunlarına yol açabileceğinden risk taşıyordu. En büyük risk ise casus yazılımların kurulup, telefonunuzda aktif hale getirilebilmesiydi.

2013092511272088172

Apple markalı telefonlarda kullanılan, güvenlik riski oluşturabilecek iMessage, adroit uygulamasını çıkarmadan Google tarafından mağazadan kaldırıldı. Çünkü Apple ID numaralarını uygulamanın çalışması için istemesi demek, bu numaralara sahip olan kişinin istediği zaman Apple kullanıcısını bloke edebilmesi, Apple kullanıcısı üzerinden bedava alışverişte bulunabilmesi gibi güvenlik açıklarına sebep oluyordu.

Düşünüldüğü zaman Google isbetli bir hareket yapmış ancak geç kalmış sanki. Çünkü Androit güvenlik açıklarına sebep olabilecek bir uygulama olarak gördüğü için, uygulamaya tepki verdi. İOS ve Mac cihazlarında ki güvenlik riskleri için değil. Yani Google, bu uygulamanın androit tabanlı olarak piyasaya sürülmesi olayı olmasa, bu açıklara göz yumabilir, Google store’da bulunmasına izin verebilirdi. Kaldı ki olanlar da, bunu gösteriyor. Apple kullanıcılarının bu uygulamanın güvenlik riski oluşturduğundan bile haberi yoktur. Çünkü kimse bu yönde bir bilgiledirme yapmıyor. Madem bu şekilde ciddi bir risk oluşturacak, Apple ID numaraları şahsa özel, neden bu tür uygulamalara izin veriliyor anlamıyorum. Bu uygulamalar casus yazılımların Apple, telefonlarda çalıştırılmasını da, sağlayabilir. Çünkü ID numarasının üçüncü bir kimsede olması, telefonun sahibi gibi karşı tarafa hareket alanı sağlar. Neyse ki bu açığı geçte olsa duyura bildik. Bu iMessage uygulaması yerine WhatsApp uygulamasını kullanmanız daha güvenli ve işlevsel olur. Güvenlik her şeyin başıdır. Bu tür uygulamaları yani sizden ID numaranızı isteyen uygulamaları kullanmamanız güvenlik açısından iyi olacaktır.