Apple A16 Bionic yonga setlerinin maliyeti katlandı

iphone 14 plus

Apple’ın yeni amiral gemisi serisi iPhone 14’ün Pro versiyonlarında kullandığı A16 Bionic yonga setlerinin selefine göre 2 kat daha yüksek maliyete sahip olduğu ortaya çıktı.

Apple A16 Bionic yonga setlerinin maliyeti katlandı. Dünyanın içinde olduğu durumu tek bir kelime ile ifade etmemiz gerekseydi, herhalde akıllara gelen ilk şey “Zam” olurdu. Her ne kadar ülkemiz bu konuda diğer gelişmiş devlerin çok önünde olsa da, Amerika Birleşik Devletleri’nden Avrupa’ya kadar her bölgede ürünlerin fiyatlarının zamlandığı bir gerçek. Üstelik hassas teknolojilerde bu zamlar birkaç katına kadar çıkabiliyor. Bu konudaki en somut örnekse Amerikalı teknoloji devi Apple’dan geldi.

iPhone 14 Pro kablosuz şarj sorunu yaşıyor

Şirkete yakın kaynaklarda tarafından servis edilen bilgilere göre, iPhone 13 serisinde kullanılan A15 Bionic yonga setinin birim maliyeti 55 dolar civarındaydı. Ancak bu yıl piyasaya sürülen ve iPhone 14 Pro ile iPhone 14 Pro Max modellerinde gördüğümüz A16 Bionic modellerinin üretim maliyeti ise 110 dolar civarına yaklaşmış durumda. Tabi bu fiyat artışının birçok farklı nedeni bulunuyor.

iphone 14 pro

Apple A16 Bionic yonga setlerinin maliyeti katlandı

Bilindiği üzere başta Apple olmak üzere birçok teknoloji devi yonga seti üretimi için Tayvanlı çip üreticisi TSMC’ye bel bağlamış durumda. Şu an 4nm teknolojisiyle çip üretimine geçen şirketin bant ve kapasite pay oranları her firma için hayati önem taşıyor. TSMC’nin yıllık üretiminin %25’ine sahip olan ve bu ayrıcalığı kaçırmak istemeyen Apple ise, şirketten gelen zam taleplerini geri çeviremiyor.

iphone 14 4

Hal böyle olunca da yeni yonga setlerinin maliyet artışları kaçınılmaz bir noktaya ulaşıyor. Tabi bu sürecin devam etmesinin sonunda, işlerin nereye varacağını hepimiz tahmin edebiliyoruz. Bakalım iPhone 15 serisinde söz konusu maliyet artışları nihai tüketicilere ne ölçüde yansıyacak?

Xiaomi, operasyonları hakkında resmi açıklama yaptı