Android, mobil sektörü ele geçiriyor

andorid

Mobil pazara hakim iki işletim sisteminden biri olan Android, yükselişini sürdürüyor. iOS ve diğer işletim sistemleri ise düşüşte.

Akıllı telefon pazarındaki rekabet, sadece üreticiler arasında gerçekleşmiyor. Zira söz konusu mobil işletim sistemleri olduğunda da kıyasıya bir rekabet söz konusu. Elbette bu sektörde, akıllı telefonlarda olduğu gibi geniş bir seçenek yelpazesine sahip değiliz. Genel olarak tercihimiz iki sistem arasında şekilleniyor. Android ve iOS.

Bir kaç sene öncesinde Windows Phone’da bu pazarda var olma savaşı veriyordu. Hatta kullanıcı oranı yüzde 5’lere kadar yükselmişti. Fakat Microsoft, pes bayrağını çekince yüzde 5’lik dilim de bir kaç sene içerisinde eridi.

Geçtiğimiz gün Gartner tarafından yayınlanan rapora göre, Android kullanım oranı tüm dünyada hızla artmaya devam ediyor. Zira geçtiğimiz sene ilk çeyrekte Android’in kullanım oranı yüzde 84.1 iken bu sene aynı çeyrekte bu oran yüzde 86.1’e yükselmiş durumda.

Aynı aralıkta iOS kullanım oranı ise düştü. Apple’ın iPhone ve iPad gibi mobil cihazlarında kullandığı iOS, geçtiğimiz sene ilk çeyrekte pazarın yüzde 14.8’ine hakimken, geçtiğimiz çeyrekte ise bu oran yüzde 13.7’ye düştü.

androdi

En büyük düşüş ise diğer işletim sistemlerinde oldu. Aralarında Windows Phone’un da bulunduğu diğer işletim sistemlerinin pazar payı yüzde 1.1’den 0.2’ye kadar geriledi. Öyle görünüyor ki önümüzdeki dönemde bu oran sıfıra kadar düşecek. Bakalım Android’in bu önlenemez yükselişi daha ne kadar devam edecek.