Android ve iOS Pazarın Tamamını Ele Geçirdi

Android versus iOS

Ünlü araştırma şirketlerinden biri olan Gartner, 2016 yılında en çok kullanılan mobil işletim sistemlerine dair tablo yayınladı. Android ve iOS, diğer işletim sistemlerini ezdi geçti.

Akıllı telefon pazarı günden güne büyümeye devam ediyor. Pek çok kişinin bildiği üzere bu pazardaki en büyük payı alan kısım ise bu telefonların kullandığı işletim sistemini geliştiren firmalar. Şu anda üretilen akıllı telefonların büyük bir çoğunluğu Android işletim sistemi ile karşımıza çıkıyor.

Google tarafından geliştirilen Android, açık kaynak kodlu olmasından ötürü tüm akıllı telefon üreticileri tarafından rahatlıkla optimize edilebiliyor.

Pazarın bir diğer söz sahibi işletim sistemi ise Apple’ın kendi akıllı cihazları için ürettiği iOS. iOS kapalı kaynak kodlu bir yazılım olduğundan sadece Apple’ın izin verdiği cihazlarda çalışıyor.

Bu iki işletim sistemi de marketlerinde barındırdıkları her uygulamadan cüzi miktarlarda gelir elde ediyor. Bir marketteki uygulama sayısının neredeyse milyarları bulduğunu göz önüne alırsak, kazanılan parayı hayal etmek biraz zorlaşacaktır.

Peki bu işletim sistemi pazarında başka isimler yok mu? Elbette var. Daha doğrusu vardı. Ünlü araştırma şirketi Gartner, 2016 yılında en çok kullanılan mobil işletim sistemlerine dair bir tablo yayınladı. Bu tabloya aşağıdan göz atabilirsiniz.

android

Tablodan da rahatlıkla anlaşılabileceği üzere, 2016 ile birlikte piyasadaki diğer işletim sistemleri neredeyse tarihin tozlu sayfalarına gömülmüşler diyebiliriz. Zira bir önceki dönemde pazarın yüzde 1.1’ine hakim olan Windows Phone, 2016’da payını yüzde 0.3’e kadar düşürmüş durumda. Diğer işletim sistemlerinin toplamı ise yüzde 0.1’i geçemiyor. Hay böyle olunca Android ve iOS pastadaki en büyük payı aralarında bölüşmüş oluyorlar. Bu saatten sonra da bu pazara yeni bir oyuncunun dahil olması hayli güç görünüyor.