Amerikan ordusu Microsoft Hololens projesiyle 22 milyar doları çöpe atmış olabilir

Microsoft HoloLens

Amerikan ordusunun satın aldığı Microsoft Hololens gözlükler askerler tarafından kabul görmeyince 22 milyar dolarlık yatırım tartışma konusu oldu.

Metaverse fikrine önemli yatırımlar yapılmaya başlanmasıyla birlikte sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) gözlüklerinin gelecekteki kullanımı için koca bir pazar açılmış olsa da, bugün de bu gözlükler çeşitli alanlarda kullanılıyor aslında. Söz konusu VR ve AR gözlükleri olduğunda akla ilk gelen sektör eğlence sektörü olsa da, savunma sanayii alanında da bu gözlüklere yatırım yapılıyor. Bunun en önemli örneklerinden biri ise Amerikan ordusu Microsoft Hololens’lere milyarlarca dolar harcamış olması. Peki ama Hololens gerçekten bu yatırıma değer mi? Amerikan Savunma Bakanlığı’nda görevli bir müfettiş tarafından hazırlanan rapora göre bu sorunun cevabı hayır olabilir.

Hatırlayacağınız gibi 2018 yılında Amerikan ordusu, Microsoft’tan AR gözlükleri satın almak için yaklaşık yarım milyar dolar harcamış, daha sonra ise savaş alanında kullanılacak şekilde tasarlanan AR gözlükleri üretmesi için Microsoft ile 22 milyar dolarlık 10 yıllık bir anlaşma imzalamıştı. Bu anlaşma kapsamında geliştirilecek AR gözlükleri, Amerikan askerleri tarafından savaş alanında kullanılacaktı. Ancak Savunma Bakanlığı tarafından yapılan araştırma, askerlerin bu gözlükleri kullanmaya pek de hevesli olmadığını gösteriyor. Bu da Amerikan ordusunun Microsoft Hololens projesine yatırdığı 22 milyar doları çöpe atmış olabileceği ihtimalini ortaya çıkarıyor.

Microsoft Hololens

Çünkü her ne kadar bu proje kağıt üzerinde savaş teknolojilerine bir sonraki adıma taşımak için atılmış mantıklı bir adım gibi görünse de, sahadaki askerler bu teknolojiyi benimsemediği sürece bu yatırım boşa çıkacaktır. Raporda yer alan veriler de Savunma Bakanlığı için iyi görünmüyor. Hassas bilgiler içerdiği için verilerin önemli bir bölümü gizli olarak sınıflandırılmış olsa da, raporun geneline bakıldığında bu teknolojiye olumlu bakan askerler olduğu kadar olumsuz yaklaşan askerlerin de olduğu görülüyor.

Türk Telekom’dan ilk çeyrekte 9,5 milyar lira konsolide gelir