AMD, Intel’e karşı adeta bir zafer kazandı

amd ryzen 5000 islemci

İşlemci dünyasının en önemli iki ismi konumundaki AMD ve Intel arasındaki rekabette işler git gide kızışıyor.

AMD, Intel’e karşı adeta bir zafer kazandı! AMD mi Intel mi? Yeni bir bilgisayar alacak hemen her kişinin en azından birkaç saniyeliğine bile olsa aklına gelen ilk sorulardan biri budur. Tabi her iki işlemcinin de kendine has artı veya eksileri mevcut. Bununla birlikte pazar payları bakımından Intel’in ağır üstünlüğünün olduğu da bir gerçek. Ancak AMD, bu durumun yavaş da olsa değişebileceğinin sinyalini verdi.

Yapılan araştırmalara göre AMD, x86 işlemci pazarındakini payını dördüncü çeyrek itibariyle %25,6’ya çıkararak kendi rekorunu kırdı. Şirketin bir önceki rekoru %25,3’lük pazar payıyla 2006 senesinde yaşanmıştı. Her ne kadar pazarın kalan payı olan %74,4’lük alan Intel’in olsa da, yine de AMD’nin her artışının Intel’in azalışı manasına geliyor olması, şirketin kendi rekorunu kırmasının Intel’e karşı kazanılmış büyük bir zafer olarak değerlendirilmesine neden oldu.

AMD, Intel’e karşı adeta bir zafer kazandı

amddd

Nesnelerin interneti ve konsolları araştırma dışı bıraktığımızda ise, AMD’nin %24, Intel’in %70 ve ARM’nin ise %6’lık paylara sahip olduğunu görüyoruz. Ancak söz konusu alan masa üstü cihazlar olduğunda ise, AMD’nin pazar payı %16,2’ye geriliyor. Taşınabilir cihazlarda ise bu sayı %21,6 olarak telafi edilmiş.

Son olarak biraz da dolar bazlı tutar bilgisi vererek ne kadarlık bir büyüklükten bahsettiğimizi iyice anlayalım. Yapılan araştırmalara göre, sadece x86 işlemci satışlarından 2021 yılında ARM ve Intel’in toplam geliri 74 milyar doların üzerinde bir tutara tekabül ediyor.

Google Pixel 6 konusunda çuvallamaya devam ediyor