AMD, Nasıl Küllerinden Doğacak?

amd

#İŞBİRLİĞİ

AMD (Advanced Micro Devices), 200’li yılların başında Intel’i silip süpürürken, şimdi rakibi için çok küçük bir tehdit konumunda. Peki AMD küllerinden doğmak için nasıl bir strateji belirliyor?

200’li yılların başında dönelim. AMD’nin her segmentteki hemen hemen her işlemcisi rakibi Intel’in önündeydi ve şirket, çok ciddi karlar elde ediyordu. Hatta Advanced Micro Devices, o tarihlerde pazarı yüzde 55 seviyelerinde fethetmişti.

Bugünlere dönelim. 2014’de Intel’in PC işlemcilerindeki pazar payı yüzde 86 iken, Advanced Micro Devices yüzde 14’lerde cirit atıyordu. 2015’de ise bu pazar payı yüzde 12.5 seviyelerine gerilerine ve Intel, yüzde 87.5 civarını gördü.

amd

Yine de Advanced Micro Devices pes etmedi ve akıllıca hamlelerle Xbox 360, Xbox One, Sony PS3 ve Sony PS4’e, rakibine göre uygun fiyatlı işlemci desteği verdi. Lakin Amerikalı teknoloji devi, küllerinden doğarak, PC’deki eski egemenliğine dönmeye niyetli.

Peki şirket yönetimi ne tür hamlelerde bulunacak? Madde madde inceleyelim:

x86 Mimarisinin Lisansını Almak

Bilindiği üzere AMD; Intel’den haklı bir dava sonucunda kopmuş kişilerin yarattığı bir şirket. X86 yongaları ikili için büyük önem arz ederken, Intel, tüm payı kendine almak istedi. AMD, artık Intel’in yüz vermediği X86 mimarisi için hem hukuki, hem de ticari atılımlarda bulunuyordu. Amerikalı şirket, kısa süre önce düşük üretim masrafları ile dikkat çeken THATIC (Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Co. Ltd.) ile uygun fiyatlı, x86 Zen yongalarının üretimi konusunda anlaşmaya vardı.

Ekran Kartlarındaki Başarı

AMD, Intel’in sahip olmadığı bir şeye sahip: Grafik yongaları üreten köklü bir şirket, namı-diğer ATI… Nvidia çok başarılı bir firma olabilir ama AMD ile arasındaki fark, işlemci üreticilerinin çok ama çok gerisinde. Yani Advanced Micro Devices, özellikle Zen ile uyumlu grafik yongaları ile büyük bir başarıya kavuşabilir.

Zen İşlemcileri

Advanced Micro Devices, en büyük kozu yeni nesil Zen işlemcileri. Öncülerine göre yüzde 50-60 bareminde az enerji tüketen işlemci ailesi, asgari yüzde 40 yüksek performans sunuyor.

Çok Yönlü Yongalar

Daha önce de söylediğimiz gibi artık Intel, X86 mimarisini ciddiye almıyor. Oysa rakibi, fırsatların farkında. AMD, ARM’ı geride bırakacak, fiyat-performans dengeli, mobil ve sunucu dahili grafik kartı-işlemci ikilisine büyük yatırım yapıyor.

Çin Pazarı

Birkaç satır yukarıyı incelerseniz, Advanced Micro Devices’ın; THATIC (Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Co. Ltd.) ile olan işbirliğini fark edebilirsiniz. THATIC (Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Co. Ltd.), Çin pazarında çok popüler. Yani AMD, bu popülerlikten ziyadesiyle faydalanacak gibi.