Intel ve AMD’den Şaşırtan İşbirliği!

amd

Uzun yıllardır birbirlerinin en büyük rakibi olan; gerek teknoloji pazarında, gerek mahkemede, gerekse diğer mercilerde karşı karşıya gelen Intel ve AMD güçlerini birleştirmeye hazırlanıyor.

İnanılmaz olan gerçekleşmek üzere… Intel’in bünyesindeki bazı büyük beyinlerin, diğer büyük beyinlerle karşı karşıya gelmesi sonucunda Advanced Micro Devices, bağımsızlığını ilan edip, yepyeni bir şirket haline gelmişti. 2000’li yılların başına kadar AMD, pazarda hız ve satış rakamları açısından üstün olsa da, milenyumun üçüncü yılında tüm dengeler değişti. Pek çok benchmark testine göre Intel daha hızlıydı. Advanced Micro Devices ise buna itiraz ederek, Intel’i tekel karşıtı yasaları delmek ile suçladı. İkilinin birbirine açtığı davaların sayısını, iki şirketin yöneticilerinin dahi bildiğinden emin değiliz.

Anlaşılan köprünün altında çok sular aktı ve Intel ile AMD ikilisi, NVIDIA’ya karşı güçlerini birleştirdi. Amerika’nın saygın bilişim yayınlarından HardOCP.com’un Yazı İşleri Müdürü Kyle Bennett, iki işlemci üreticisinin anlaşmaya vardığını, hatta bu anlaşmanın imzaya döküldüğünü iddia etti. Sonuçta Intel grafik gücüne, AMD ise nakit paraya muhtaç. Advanced Micro Devices, gerek kişisel bilgisayarlarda, gerekse konsollarda kayda değer bir paya sahip. Konsollar da, kişisel bilgisayarlar da şirketin grafik yongalarından sıklıkla faydalanıyor.

amd

Kyle Bennett’in iddiasına göre Intel iGPU mimarisinde, Advanced Micro Devices’ın önde gelen mühendisleri çalışacak. Bu işbirliğinin sonucunda, dünyanın iki numaralı işlemci üreticisi, Apple bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlarda da kendini gösterecek. Intel; adeta AMD ve Apple arasında bir köprü oluşturacak.

Rakip Olmaktansa Ortak Olmak Çok Daha Karlı!

Aslında eski iki düşman arasındaki yeni dostluk Intel ve Nvidia arasındaki ciddi problemlere dayanıyor. İşlemci üreticisi Core i7 işlemcisini ürettiğini, kendisine destek olması için NVIDIA’dan yardım istemiş ama NVIDIA, bunu kabul etmeye yanaşmamış. NVIDIA, her ne kadar kendi yongalarının kullanılması hakkında dava açmasa da, özgürlüğün bedeli Intel için 1.5 milyar dolar olmuş. En azında Forbes Analisti Kevin Krewell’e göre olaylar böyle gelişmiş.

Kevin Krewell, çok önemli bir noktaya da değiniyor: “Hali hazırda, işlemci pazarının yaklaşık yüzde 80’i Intel’e ait. AMD, Intel’e meydan okumak yerine, onunla ortak bir çalışma yürütse kendisi için çok daha karlı olmaz mı? Ne de olsa Advanced Micro Devices, yıllardır zarar açıklıyor.”

Ferrari 488 Challenge Tansiyon Yükseltecek!